Protest de amploare la Budapesta, impotriva legii anti-Soros: zeci de mii de oameni au iesit in strada

Duminica, 09 Aprilie 2017, ora 20:43
1049 citiri
Protest de amploare la Budapesta, impotriva legii anti-Soros: zeci de mii de oameni au iesit in strada
Foto: Twitter/Stand With CEU!

Zeci de mii de oameni au iesit in strada in centrul Budapestei, duminica, manifestand impotriva legii anti-Soros, adoptata in urma cu cateva zile de guvern, care ar putea face ca Universitatea Central Europeana (CEU) sa fie inchisa.

Conform postarilor pe Twitter de pe contul Stand With CEU!, in strada ar fi 80.000 de oameni, insa numarul manifestantilor creste.

80.000-strong peaceful protest for #CEU ending with #Hungarian national anthem at #Parliament. #istandwithCEU #academicfreedom pic.twitter.com/ohm6XfhUSE- Stand With CEU! (@StandWithCEU) April 9, 2017

Protestatarii ii cer presedintelui Janos Ader sa nu semneze legea, arata Reuters.

Multimea din strada striga "O tara libera, o universitate libera!".

Organizers say around 60.000 in #Budapest demanding HUN Pres Ader #VETO Lex #CEU. Photo: @JuhaTy #IstandwithCEU pic.twitter.com/1xUqhQHfmZ- Stand With CEU! (@StandWithCEU) April 9, 2017

"Guvernul vrea sa inchida gura tuturor celor care nu cred la fel, care gandesc liber, care pot fi liberali, care pot fi de stanga", declara organizatorul protestului, Kornel Klopfstein.

"Potrivit Guvernului, unul dintre centrele unde se afla acesti oameni este CEU... Trebuie sa luptam pentru libertate academica si pentru CEU", mai spune acesta.

Amintim ca Universitatea Central Europeana (CEU) a fost creata in anul 1991 de miliardarul George Soros.

Legea votata marti, printr-o procedura de urgenta, a primit 128 de voturi "pentru" si 38 "impotriva", tot 38 de parlamentari abtinandu-se. Aceasta prevede nerecunoasterea diplomelor emise de institutii de invatamant straine care nu au corespondent si in tarile de origine ale respectivelor institutii.

Actul normativ a fost conceput cu dedicatie impotriva CEU si mai prevede ca pentru autorizarea functionarii unei universitati straine este necesar un acord intre Ungaria si statul de origine al respectivei institutii de invatamant, in cazul CEU fiind vorba de SUA, unde insa invatamantul tine de competenta fiecarui stat federal.

Premierul de la Budapesta, Viktor Orban, a lansat o ofensiva impotriva miliardarului american de origine ungara George Soros, pe care-l acuza ca se amesteca in politica interna a Ungariei prin intermediul ONG-urilor finantate de el.

Manifestatii precum cea de duminica au avut loc si zilele trecute in capitala Ungariei.

Citeste si Primarii PNL din Ardeal se intrec sa invite universitatea lui Soros sa se mute in Romania ...citeste mai departe despre "Protest de amploare la Budapesta, impotriva legii anti-Soros: zeci de mii de oameni au iesit in strada" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#protest duminica Budapeste lege Soros, #protest duminica Ungaria lege anti Soros, #lege anti Soros CEU , #Stiri International