Proiectul declaratiei summit-ului de la Sibiu: Cele 10 angajamente ale liderilor UE

Luni, 06 Mai 2019, ora 08:16
913 citiri
Proiectul declaratiei summit-ului de la Sibiu: Cele 10 angajamente ale liderilor UE
Foto: Arhiva Ziare.com

Liderii Uniunii Europene ar urma sa aprobe la summit-ul de la Sibiu, organizat pe 9 mai, 10 angajamente cu privire la viitorul blocului comunitarZ.

Liderii UE se vor intalni, joi, la Sibiu, pentru un summit care ar fi trebuit sa contureze viitorul UE dupa Brexit.

Desi Marea Britanie inca nu iese din Uniune, premierul britanic Theresa May nu este asteptat sa participe la reuniune, deci ceilalti lideri ai UE isi pot imagina viitorul fara Londra.

La reuniune se va discuta schita unei agende strategice care se intinde pana in 2024, elaborata de presedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Summit-ul de la Sibiu mai constituie si ocazia de a discuta, chiar daca chestiunea nu figureaza oficial in agenda reuniunii, cine va prelua fraiele institutiilor europene dupa alegerile din mai.

Conform unui proiect de declaratie consultat de Politico, liderii vor conveni in unanimitate 10 angajamente, un amestec de bune intentii, puncte generice si aspiratii care par sa contrazica realitatea cotidiana a UE:

Liderii vor declara: "Vom apara o singura Europa - de la est la vest, de la nord la sud, pentru ca nu exista loc pentru diviziuni care sa actioneze impotriva interesului nostru colectiv".

Un alt angajament: "Vom fi uniti, ne vom arata reciproc solidaritate in momente de nevoie si vom sta mereu impreuna, aratand ca putem si ca vom vorbi cu o singura voce".

Liderii europeni se vor mai angaja: "Vom continua sa pazim modul nostru de viata, democratia si domnia legii si sa pastram valorile si principiile noastre comune".

Proiectul promite, de asemenea, ca "Europa sa fie mare pe marile probleme si mica pe cele mici" - un mod de abordare deja indicat in Declaratia de la Roma, de acum doi ani.

Citeste mai multe despre Proiectul declaratiei summit-ului de la Sibiu: Cele 10 angajamente ale liderilor UE pe site-ul Curs de Guvernare ...citeste mai departe despre "Proiectul declaratiei summit-ului de la Sibiu: Cele 10 angajamente ale liderilor UE" pe Ziare.com

#angajamente lideri UE summit Sibiu, #summit UE Sibiu 9 mai , #Stiri International