Prognoze optimiste in privinta economiei americane

Luni, 23 Noiembrie 2009, ora 10:50
1333 citiri
Prognoze optimiste in privinta economiei americane

Un grup de economisti americani a crescut nivelul prognozelor pentru cresterea economica din urmatorul an, pastrand insa asteptarile pesimiste in ceea ce priveste rata somajului. 

Asociatia nationala a economistilor din mediul de afaceri a prognozat o crestere reala in Produsul Intern Brut american de 2.9 procente, mai mult decat cele 2.6 procente cat era estimarea anterioara, informeaza Reuters.

"Cresterea PIB-ului real ar trebui, de asemenea, sa fie suficienta pentru a putea acoperi pierderile din perioada recesiunii si sa se revina la un nivel maxim pana la finalul lui 2010", se arata in declaratia grupului.

Pentru anul 2009 grupul a prognozat o contractie economica de 2.4 procente, predictie usor mai optimista decat cea realizata in octombrie cand cifra se situa la 2.5 procente.

In privinta somajului, grupul citat vede o rata constanta, situandu-se in jurul a 10 procente din cel de-al patrulea trimestru al lui 2009 pana in cel de-al doilea trimestru din 2010 cand somajul ar urma sa scada pana la 9.6 procente pana la finalul lui 2010.

"In timp ce pana acum revenirea economica s-a realizat fara implicarea de noi locuri de munca, acest aspect se va modifica in curand", a declarat presedintele grupului, Lynn Reaser.

"In urmatoarele cateva luni companiile vor face virajul de la taierea locurilor de munca la adaugarea unor noi locuri de munca."

Angajatorii au "evaporat" 7.3 milioane locuri de munca din decembrie 2007 cand a inceput recesiunea; rata somajului a sarit in luna octombrie la 10.2 procente, ceea ce reprezinta nivelul maizim din ultimii aproape 27 de ani.

Una dintre constatarile sondajului arata ca cei mai multi dintre economistii intervievati aratau optimism in privinta evolutiei economice immediate si in privinta faptului ca politicile monetare ale Rezervei Federale nu vor genera o inflatie sporita.

Grupul se asteapta ca nivelul deflatorului aplicat cheltuielilor personale sa creasca in 2010 xu 1.5 procente, urmand o crestere identica in 2009, ceea ce indica o inflatie constanta si nespectaculoasa.

Nivelul inflatiei va ramane scazut mai ales pentru ca rata somajului si costurile legate de forta de munca se vor reduce din profiturile viitoare obtinute din productie.

Cheltuielile guvernamentale vor creste cu o rata de 2 procente in 2010 din cauza presiunii fiscale la nivelul statului dar si la nivel local.

Rata de economisire personala va atinge in jur de 4 procente in 2010, ceea ce reprezinta cea mai ridicata rata din 1998, mai arata grupul citat. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#prognoze, # optimiste, # economia, # americana , #Stiri International