Profitul Bancii Vaticanului s-a prabusit anul trecut cu 97%. Papa va schimba conducerea

Marti, 08 Iulie 2014, ora 16:45
1259 citiri
Profitul Bancii Vaticanului s-a prabusit anul trecut cu 97%. Papa va schimba conducerea
Sursa foto: CNBC

Profitul net al Institutului pentru Lucrari Religioase, numele formal al Bancii Vaticanului, infiintate in 1887, a scazut de la 86,6 milioane de euro in 2012 la 2,9 milioane de euro anul trecut.

De aceea, Papa Francisc intentioneaza sa schimbe board-ul si directorii Bancii Vaticanului, dupa un an de reorganizare la institutia de credit afectata de scandaluri, pe parcursul caruia au fost blocate peste 2.000 de conturi, potrivit Bloomberg, citat de

Mediafax.

"Cu sprijinul Sfantului Parinte si al Consiliului Cardinalilor, formam structuri mai simple si mai eficiente pentru a servi misiunea Bisericii Catolice", a declarat cardinalul George Pell.

Papa Francisc, 77 de ani, a incercat sa imbunatateasca transparenta si respectarea regulilor la Banca Vaticanului. In cel mai recent scandal care a afectat imaginea bancii, un prelat a fost arestat in Italia sub acuzatii de frauda.

Papa s-a bazat pe presedintele bancii, Ernst von Freyberg, un membru al Ordinul Suveran Militar Ospitalier al Sfantului Ioan de Ierusalim, de Rodos si de Malta, organizatie cu originile in stravechiul ordin al Cavalerilor Ospitalieri, pentru a verifica situatia conturilor si activelor bancii. Von Freyberg a fost numit in fruntea institutiei anul trecut de predecesorul lui Francisc, Benedict al XVI-lea.

De ce a scazut profitul

Declinul puternic al profitului este datorat in parte unei pierderi de 16,5 milioane de euro din activitati de trading, legata de variatiile in valoarea rezervelor de aur ale bancii. Castigul din trading s-a situat la 51,1 milioane de euro anul trecut.

Banca a blocat conturile a 1.329 de persoane si 762 de clienti institutionali anul trecut. Banca Vaticanului a fost acuzata ca a facilitat spalarea de bani, precum si de lipsa unor controle interne, pentru ca a permis unor persoane fara legatura cu Biserica Catolica sa detina conturi la institutia financiara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Banca Vatican, #papa banca , #Stiri International