Productia industriala din SUA a crescut in septembrie cu 0,7%

Vineri, 16 Octombrie 2009, ora 14:48
1572 citiri
Productia industriala din SUA a crescut in septembrie cu 0,7%

Productia industriala din Statele Unite a crescut in septembrie pentru a treia luna la rand, intr-un ritm superior de peste trei ori celui estimat, de 0,7% fata de luna precedenta, indicand ca sectorul de prelucrare se afla in fruntea revenirii economice, potrivit AFP, informeaza NewsIn.

Ritmul de crestere a productiei inregistrat in septembrie a depasit chiar si cele mai optimiste asteptari ale economistilor, dupa un avans de 1,2% in august si de 0,9% in iulie, arata datele publicate vineri de Federal Reserve.

Analistii estimau un avans de doar 0,2%.

Totusi, fata de aceeasi luna a anului trecut, productia industriala continua sa fie slaba, reducandu-se cu 6,1%.

Gradul de utilizare a capacitatii de productie a urcat pana la cel mai inalt nivel din ultimele sapte luni, de 70,5%, nivel care ramane, insa, unul redus.

Revenirea activitatii industriale din SUA in ultimele luni a fost sustinuta partial de sectorul auto si ar putea continua, intr-un ritm ceva mai moderat, pe masura ce companiile americane isi refac stocurile, iar exporturile se majoreaza.

Totusi, analistii estimeaza ca ameliorarea situatiei din industrie nu va genera imediat noi locuri de munca.

Productia din sectorul auto a fost sustinuta in ultimele luni de programul de prime de casare, in contextul in care planul guvernamental de stimuli a avut un efect general de sustinere a economiei americane.

De asemenea, cresterea exporturilor, sustinute partial si de deprecierea dolarului, a constituit un alt avantaj pentru producatorii din SUA.

 

#productie industriala, # sua, # exporturi , #Stiri International