Printul saudit isi asuma responsabilitatea asasinarii jurnalistului Khashoggi

Vineri, 27 Septembrie 2019, ora 09:45
951 citiri

Printul mostenitor saudit, Mohammad bin Salman, a spus ca isi asuma responsabilitatea asasinarii jurnalistului disident Jamal Khashoggi, dar a subliniat ca a aflat despre aceasta dupa comiterea faptelor.

Arabia Saudita, in special Mohammad bin Salman, a fost tinta criticilor dupa asasinarea jurnalistului, in urma cu aproape un an.

La 2 octombrie 2018, Jamal Khashoggi, care colabora printre altele cu Washington Post si locuia in Statele Unite, a fost ucis si dezmembrat in consulatul tarii sale la Istanbul de un comando de agenti sauditi veniti de la Riad.

"Imi asum intreaga responsabilitate pentru ca aceasta s-a intamplat sub domnia mea", i-a declarat printul unui reporter in decembrie 2018, potrivit citatelor reproduse intr-un documentar al programului Frontline de la PBS care va fi difuzat saptamana viitoare.

Printul mostenitor a tinut sa sublinieze ca a aflat despre asasinat abia dupa ce a fost comis.

Intrebat in marja unei curse automobilistice din apropiere de Riad despre motivul pentru care nu a fost la curent cu crima, printul a raspuns: "Avem 20 de milioane de oameni. Avem trei milioane de angajati ai guvernului".

Iar la intrebarea cum a putut un grup de agenti sa ia un avion regal pentru a merge la Istanbul ca sa comita crima, el a spus: "Am responsabili, ministri care urmaresc lucrurile, ei sunt responsabili".

Mohammad bin Salman a fost acuzat de implicare personala in uciderea jurnalistului.

Senatul american a adoptat o rezolutie care atribuie printului saudit responsabilitatea asasinatului, pe baza concluziilor CIA aratand ca "nu exista nicio indoiala" ca el a "ordonat" uciderea lui Khashoggi.

Dupa ce initial a negat crima, Riadul a avansat mai multe versiuni contradictorii si sustine in prezent ca jurnalistul a fost ucis in cursul unei operatiuni a unor agenti fara autorizatie oficiala.

Justitia saudita l-a declarat nevinovat pe printul mostenitor si a pus sub acuzare 11 persoane, reclamand pedeapsa cu moartea in cinci cazuri.

Cazul Khashoggi: Dovezile justifica o ancheta internationala asupra printului mostenitor sauditCazul Jamal Khashoggi: Inainte sa fie asasinat, jurnalistului i-au fost monitorizate ilegal conversatiileAsasinatul jurnalistului Khashoggi: Printul mostenitor saudit a spus in 2017 ca i-ar dedica un glontThe Guardian: Va supravietui "marele reformator" al Arabiei Saudite presupusului asasinat al jurnalistului Jamal Khashoggi? ...citeste mai departe despre "Printul saudit isi asuma responsabilitatea asasinarii jurnalistului Khashoggi" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#caz Jamal Khashoggi, #ucidere Khashoggi printul mostenitor , #Stiri International