Primele trupe britanice au sosit in Estonia, cu scopul sa descurajeze "agresiunea rusa"

Sambata, 18 Martie 2017, ora 20:27
1087 citiri
Primele trupe britanice au sosit in Estonia, cu scopul sa descurajeze "agresiunea rusa"
Foto: army.mod.uk

Primii dintre cei 800 de militari pe care Marea Britanie ii va trimite in vederea unei consolidari a NATO in regiunea Marii Baltice au sosit in Estonia, relateaza BBC News.

Cei 120 de militari din cadrul celui de-al 5-lea Batalion "The Rifles" vor ridica un cartier general britanic in aceasta fosta republica sovietica, iar restul trupelor urmeaza sa soseasca in aprilie.

Ministrul britanic Apararii a declarat ca militarii britanici vor descuraja "agresiunea rusa".

Londra joaca un rol important in cadrul Operatiunii NATO "prezenta avansata consolidata" ("enhanced forward presence"), care are obiectivul sa consolideze flancul de est al Aliantei Nord-Atlantice.

Tensiunile dintre Estonia si Rusia s-au amplificat in urma conflictului armat din Ucraina, care a antrenat anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea de catre Moscova in urma cu trei ani.

Comandantul batalionului, locotenent-colonelul Mark Wilson a declarat ca forta britanica "se va integra in forta estona de aparare si ii va consolida capacitatile".

El a adaugat ca este important ca regatul Unit sa dea dovada de solidaritate fata de aliatii din cadrul NATO.

Ministrul britanic al Apararii, Sir Michael Fallon, a declarat pentru BBC ca este vorba despre cea mai importanta prezenta militara britanica in Europa de la sfarsitul Razboiului Rece si ca face parte dintr-un angajament pe termen lung si pe o perioada nedeterminata in vederea descurajarii Rusiei.

Tancuri britanice de tip Challenger 2, tunuri autopropulsate de tip AS90 si vehicule blindate au fost imbarcate pe un feribot, in Germania, si se afla in drum catre Estonia, unde urmeaza sa ajunga saptamana viitoare.

El a declarat ca mobilizarea trupelor este necesara "din cauza agresiunii tot mai mari a Rusiei pe care o observam si a necesitatii de a le oferi asigurari aliatilor nostri din partea de est a NATO".

Insa Sir Michael a insistat ca este vorba despre o "desfasurare defensiva" si ca nu "este menita sa provoace sau sa escaladeze".

El a adaugat insa ca NATO vrea sa "descurajeze orice eventuala agresiune rusa".

Potrivit corespondentului BBC in domeniul apararii Jonathan Beale, trupele spun ca sunt bine pregatite in vederea unei intregi serii de amenintari, iar Londra este constienta ca Moscova ar putea sa recurga la dezinformare, stiri false si alte provocari in cursul desfasurarii.

Primul val de militari a plecat de la baza RAF Brize Norton, in Oxfordshire, vineri, si a fost primit la baza aeriana Amari, in Estonia ...citeste mai departe despre "Primele trupe britanice au sosit in Estonia, cu scopul sa descurajeze "agresiunea rusa"" pe Ziare.com

#trube britanice Estonia, #trupe britanice agresiune Rusia , #Stiri International