Prețurile gazelor din UE vor crește după ce Rusia a anunțat că Nord Stream 1 va rămâne închisă pe termen nelimitat

Luni, 05 Septembrie 2022, ora 08:10
423 citiri
Prețurile gazelor din UE vor crește după ce Rusia a anunțat că Nord Stream 1 va rămâne închisă pe termen nelimitat
Gaze naturale FOTO / facebook Gazprom

Cumpărătorii europeni de gaze, care se confruntă deja cu preţuri record, se pregătesc pentru noi creşteri ale acestora, luni, după ce Rusia a declarat că Nord Stream 1, una dintre principalele conducte de aprovizionare către Europa, va rămâne închisă pe termen nelimitat, stârnind temeri cu privire la raţionalizarea energiei, transmite Reuters.

Fluxurile mai scăzute de gaze din Rusia înainte şi după invazia sa în Ucraina, în februarie, au dus deja la creşterea preţurilor europene cu aproape 400% în ultimul an, ducând la cmajorarea costurilor electricităţii.

Europa a acuzat Rusia că transformă aprovizionarea cu energie într-o armă, în ceea ce Moscova a numit un ”război economic” cu Occidentul, din cauza consecinţelor conflictului din Ucraina, în timp ce Moscova dă vina pe sancţiunile occidentale şi problemele tehnice pentru întreruperile aprovizionării.

Conducta Nord Stream 1, care trece pe sub Marea Baltică până în Germania, a furnizat în trecut aproximativ o treime din gazul exportat din Rusia către Europa, dar funcţiona deja la doar 20% din capacitate înainte ca fluxurile să fie oprite săptămâna trecută, pentru întreţinere.

Aşteptările erau mari că gigantul energetic al Rusiei, controlat de stat, Gazprom, va relua livrările la 20% din capacitate, după ultima oprire, ceea ce a condus la o scădere a preţurilor de referinţă la gazul olandez TTF cu aproximativ 40% faţă de maximul record din 26 august, pentru a închide, vineri, la puţin peste 200 de euro pe megawat oră.

Dar, după ce Rusia a anulat termenul limită de sâmbătă pentru reluarea fluxurilor, spunând că a descoperit o defecţiune în timpul întreţinerii, este posibil ca preţurile să crească din nou, au spus analiştii.

”Vineri... piaţa a stabilit deja preţurile pentru revenirea fluxurilor Nord Stream 1. Ne aşteptăm la o deschidere semnificativ mai puternică pentru TTF luni”, a declarat un analist pentru gaze al Energy Aspects, Leon Izbicki.

Costurile ridicate ale energiei legate de creşterea preţurilor gazelor au forţat deja unele industrii mari consumatoare de energie, inclusiv producătorii de îngrăşăminte şi aluminiu, să reducă producţia şi au determinat guvernele UE să investească miliarde în scheme pentru a ajuta gospodăriile.

Impactul ultimei reduceri a livrărilor ruseşti va depinde de capacitatea Europei de a atrage gaze din alte surse, a declarat Jacob Mande ...citeste mai departe despre "Prețurile gazelor din UE vor crește după ce Rusia a anunțat că Nord Stream 1 va rămâne închisă pe termen nelimitat" pe Ziare.com

Inflația este ținută sub control, în Europa. Preşedinta BEC, Cristine Lagarde, dă asigurări că nu va mai exista o explozie a prețurilor
Inflația este ținută sub control, în Europa. Preşedinta BEC, Cristine Lagarde, dă asigurări că nu va mai exista o explozie a prețurilor
Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a indicat că este probabilă o reducere a dobânzilor luna viitoare, creşterea rapidă a preţurilor fiind acum în mare parte ţinută...
#gaze, #Rusia, #gaze naturale, #gaze naturale Rusia, #preturi , #Stiri International