Presedintele Venezuelei pregateste o lege care limiteaza profitul pentru comercianti

Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 14:47
1762 citiri
Presedintele Venezuelei pregateste o lege care limiteaza profitul pentru comercianti

Presedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a anuntat ca este pe cale sa finalizeze o lege care limiteaza profitul pentru comercianti, intentionand s-o promulge de indata ce va primi prerogative suplimentare din partea legislativului, lasand astfel sa se inteleaga ca legea respectiva nu va face obiectul unei dezbateri in parlament, dupa cum relateaza joi agentia rusa de presa ITAR-TASS.

"Voi stabili limite rezonabile si obiective pe profit si, respectiv, limite la preturi", a afirmat presedintele venezuelean intr-o declaratie facuta miercuri. "Vom reduce preturile la toate marfurile. Comerciantii trebuie sa scada preturile mari cu cel putin 50%", a avertizat Maduro.

Saptamana aceasta, guvernul de la Caracas a luat o serie de masuri impotriva marilor retaileri care au vandut electrocasnice la preturi de piata, cerandu-le sa reduca preturile artificial majorate la un "nivel echitabil".

Ca urmare, la marile lanturi de electrocasnice s-au format cozi imense, oamenii incercand sa prinda produse la preturi reduse, iar in unele orase s-au semnalat chiar incidente, inclusiv spargeri de magazine. Pentru a restabili ordinea publica, autoritatile au fost nevoite sa recurga la politie.

Anterior, Maduro a acuzat opozitia ca duce un "razboi psihologic impotriva stabilitatii economice". El a avertizat ca autoritatile nu au de gand sa stea cu mainile in san, astfel, daca opozitia nu va pune capat "activitatii subversive", se vor lua "masuri speciale pentru trecerea la o noua faza a revolutiei bolivariene".

"Daca veti continua razboiul impotriva poporului, cu ajutorul Constitutiei, a poporului si a fortelor armate voi incepe tranzitia catre o noua etapa a revolutiei", i-a avertizat Maduro pe adversarii sai politici, in conditiile in care in ultimele luni in Venezuela se inregistreaza o crestere a preturilor.

De asemenea, Maduro si-a indemnat concetatenii sa boicoteze presa "burgheza". "Nu cumparati presa burgheza, care ii sprijina pe comerciantii corupti si va fura din buzunare", a afirmat presedintele venezuelean, intr-un discurs difuzat miercuri de toate canalele de televiziune din tara. El a criticat in special ziarul El Universal, al carui "proprietar traieste la New York si vorbeste cu greu limba spaniola".

Nemultumirea lui Maduro a fost provocata de un titlu din acest ziar - "Nivelul de deficit din Caracas - cel mai mare din ultimele 46 de luni", pe fondul cresterii inflatiei, dupa cum scrie agentia de presa mentionata.

#profit comert Venezuela, #Presedinte Venezuela, #legi Venezuela , #Stiri International