Presedintele Venezuelei a anuntat marirea de 34 de ori a salariului minim

Luni, 20 August 2018, ora 10:06
1372 citiri
Presedintele Venezuelei a anuntat marirea de 34 de ori a salariului minim
Foto: CC0 Creative Commons

Presedintele venezuelean Nicolas Maduro a anuntat marirea de 34 de ori a salariului minim, fara a preciza data intrarii in vigoare a acestei cresteri care se inscrie in programul sau de relansare economica.

Seful statului socialist a precizat ca salariul va fi "indexat" la valoarea petro, criptomoneda venezueleana cu care guvernul intentioneaza sa ocoleasca lipsa de lichiditati si sanctiunile financiare ale SUA, relateaza AFP.

Un petro este, potrivit presedintelui, echivalent cu circa 60 de dolari, pe baza pretului barilului de petrol venezuelean.

"Am fixat salariul minim, pensiile si baza salariala pe baza unui petro mediu, la 1.800 de bolivari (noua moneda este 'bolivarul suveran', care intra in vigoare luni, dupa o denominare de cinci zerouri) ", a declarat Nicolas Maduro intr-o alocutiune radio-televizata.

La cursul actualului bolivar, venitul minim va creste de la 5,2 milioane (mai putin de un dolar la rata de schimb de piata neagra, care domina economia) la 180 de milioane (circa 28 de dolari).

Aceasta ajustare de 3.464% este cea de a cincea din 2018.

Venitul minim, care nu este suficient pentru a cumpara un kilogram de carne, s-a prabusit din cauza unei hiperinflatii galopante care ar putea atinge 1.000.000% in acest an, potrivit Fondului Monetar International (FMI).

Nicolas Maduro a mai promis ca guvernul sau va aplica un program strict de "disciplina fiscala". El a anuntat ca statul isi va asuma timp de 90 de zile diferitele mariri aferente pentru toate "industriile mici si medii", fara a preciza modalitatile.

"Trebuie sa ne limitam la o disciplina fiscala prusaca si sa suprimam definitiv emisia de moneda (...) spre profitul crearii de moneda in productia de petrol, aur si turism", a afirmat el.

#salariu minim Venezuela , #Stiri International

Curs valutar

1 EUR = 4.9692 RON

0.0011

1 USD = 4.5468 RON

0.0064
  1. Profeție despre viitorul omenirii: România și Polonia, creștere masivă în următorii 30 de ani. "E în interesul strategic al SUA"
  2. Un expert de la Berkeley anunță prăbușirea Rusiei: SUA îl lovesc pe Putin, tăindu-l de la o resursă americană vitală
  3. Rețeaua de energie a României, în fața unei schimbări majore. Cine ajunge să plătească pentru dezechilibre și ce soluții avem
  4. Care este stadiul lucrărilor pe Valea Oltului după aproape o săptămână de la închiderea circulației. Anunțul directorului CNAIR FOTO
  5. O multinațională prezentă în România anunță concedieri în masă. Val de tăieri la nivel mondial
  6. Cea mai impresionantă autostradă din lume, care surprinde prin lățimea ei. Unde a fost construită și câte benzi are VIDEO
  7. Intră în vigoare noile bilete pentru trenuri metropolitane, valabile în toată țara. "Oferă libertate călătorului"
  8. Noi taxe și impozite în România. Anunț teribil de la un fost secretar de stat al Guvernului: „Nu sunt liniștit pentru 2025"
  9. Al 2-lea ”tigru” al Europei lovit de un șoc economic: 500.000 de români expuși periculos
  10. S-a dat startul licitației pentru execuția unei o noi autostrăzi. Va avea 62 de kilometri și ar trebui să fie gata în 30 de luni FOTO