Presedintele Poloniei nu vrea o Europa cu mai multe viteze: Va duce la noi Brexit-uri

Miercuri, 06 Septembrie 2017, ora 07:40
1519 citiri
Presedintele Poloniei nu vrea o Europa cu mai multe viteze: Va duce la noi Brexit-uri
Foto: Pixabay

Presedintele conservator al Poloniei, Andrzej Duda, a atras marti atentia asupra conceptului unei Europe cu mai multe viteze care risca, in opinia lui, sa conduca la "noi Brexit-uri" si dezintegrarea UE, relateaza AFP.

Ideea unei Europe "in mai multe formate" si promovata de o "avangarda" de tari care doresc "sa mearga mai departe" in convergenta economiilor si politicilor lor este ferm sustinuta de seful statului francez, Emmanuel Macron, caruia i s-au alaturat recent premierul belgian, Charles Michel, si cel luxemburghez, Xavier Bettel.

Daca Uniunea Europeana (UE) "incepe sa se imparta oficial in uniuni cu mai multe viteze, cu tari avand posibilitati mai mari de dezvoltare, de decizie care vor putea hotari oficial soarta celorlalte, isi va pierde din atractivitate", a declarat Andrzej Duda in cursul unui forum economic organizat la Krynica, in sudul Poloniei.

Daca UE inceteaza sa mai fie atragatoare pentru tarile "excluse din primul cerc al deciziilor", aceasta va marca "inceputul sfarsitului sau" si va conduce "la numeroase brexit-uri succesive", a subliniat presedintele polonez, potrivit textului oficial al discursului, publicat de serviciul sau de presa.

In acelasi timp, Andrzej Duda si-a exprimat satisfactia pentru apartenenta la UE.

"Merita sa faci parte din Uniunea Europeana", a mai afirmat el, in prezenta in special al omologului sau georgian, Ghiorghi Margvelasvili, si s-a pronuntat pentru deschiderea UE la aderarea unor noi state.

Intr-un discurs recent in fata ambasadorilor francezi la Paris, Emmanuel Macron s-a intrebat retoric daca "dorim sa asistam la dezintegrarea Europei si, dupa discutiile despre Brexit care vor fi inevitabil indelungate, sa discutam plecarea cutarui sau cutarui alt stat membru, sau dorim sa fim generatia care va aseza Europa pe baze noi?".

El a aratat ca "zona euro, in ultimii cinci ani, inclusiv in partea cea mai rea a crizei, cand era in joc propria sa supravietuire, nu indraznea sa se reuneasca in formatul zona euro", pe motiv ca "s-ar fi suparat Marea Britanie si Polonia". "Iata unde suntem azi, oare ne-au multumit?", a adaugat presedintele Frantei.

Citeste mai departe despre "Presedintele Poloniei nu vrea o Europa cu mai multe viteze: Va duce la noi Brexit-uri" pe Ziare.com.

#Europa doua viteze, #Polonia Europa doua viteze , #Stiri International