Iohannis, despre declaratia de la Roma: Textul este echilibrat. Au fost preluate preocuparile exprimate de Romania

Sambata, 25 Martie 2017, ora 17:30
884 citiri
Iohannis, despre declaratia de la Roma: Textul este echilibrat. Au fost preluate preocuparile exprimate de Romania
Foto: Administratia prezidentiala

Este important ca, dupa 60 de ani, viziunea fondatorilor proiectului european ramane de actualitate, a spus, sambata, presedintele Klaus Iohannis, intr-o conferinta de presa sustinuta la finalul summitului de la Roma.

Potrivit sefului statului, preocuparile exprimate de Romania au fost preluate in declaratia finala semnata cu aceasta ocazie, al carui text il considera "pozitiv si echilibrat".

"Textul declaratiei este pozitiv si echilibrat. Mentinerea unitatii este si trebuie sa ramana deviza noastra in continuare. Au fost preluate preocuparile exprimate de Romania, au fost incluse mentiuni suplimentare legate de coeziune. Mentionarea conceptului de 'cooperare consolidata' este facuta in contextul actualului obiectiv, ca toate statele sa actioneze impreuna", a apreciat Iohannis, in acord cu pozitia exprimata de Romania referitor la viitorul Europei.

Potrivit sefului statului, mesajul dat astazi releva dorinta tuturor de a continua acest proiect de succes care este Uniunea Europeana.

In ceea ce priveste Romania, este important ca aceasta "sa isi mentina cu realism si consecventa prioritatile de agenda", a mai spus presedintele roman.

"La inceputul anului 2019, Romania va avea pentru prima data presededintia Consiliului European, ceea ce reprezinta o oportunitate. Vom avea pentru prima data ocazia (...) de a demonstra viziunea noastra, proprie Romaniei, pentru identificarea unor solutii pentru avasarea proiectului european.

Obiectivul major al Romaniei este cel al unei Uniuni unite. Cetatenii isi doresc o Europa puternica, incluziva, bazata pe principii si norme. Este misiunea noastra, a liderilor, de a demonstra ca avem viziunea de a duce mai departe proiectul comun si sa castigam increderea intr-o Europa unita. Aceasta este principala modalitate prin care putem contracara tendintele eurosceptice, radicale, xenofobice", a afirmat Iohannis.

Despre paragraful "Vom actiona impreuna ori de cate ori este posibil, cu ritmuri si intensitati diferite cand este necesar", care ar putea fi interpretat ca o "Europa cu mai multe viteze", presedintele Iohannis a spus ca "din discursul liderilor a disparut sintagma Europa cu doua viteze", iar pasajul respectiv reflecta situatia de acum a Uniunii.

"S-a dovedit ca este cazul din cand in cand de proiecte unde nu toata lumea intra de la inceput, cum este, de exemplu, cazul zonei euro. Un alt proiect este procurorul european. Cred ca s-a inteles in aceste discutii ca nu este posibila o Uniune cu mai mult ...citeste mai departe despre "Iohannis, despre declaratia de la Roma: Textul este echilibrat. Au fost preluate preocuparile exprimate de Romania" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Klaus Iohannis Declaratie Roma, #Klaus Iohannis Consiliu European , #Stiri International