Presedintele Croatiei convoaca alegerile europarlamentare pentru data de 26 mai

Marti, 26 Martie 2019, ora 17:01
1029 citiri
Presedintele Croatiei convoaca alegerile europarlamentare pentru data de 26 mai
Foto: Arhiva Facebook/ Kolinda Grabar-Kitarovic

Presedintele croat Kolinda Grabar-Kitarovic a convocat alegerile europarlamentare din tara sa pentru data de 26 mai, informeaza marti agentia de presa HINA.

Membrii Parlamentului European sunt alesi prin vot universal direct, iar alegerile trebuie sa se bazeze pe reprezentarea proportionala si sa foloseasca fie sistemul pe liste, fie sistemul de vot unic transferabil. In unele tari, precum Croatia, ordinea pe lista poate fi schimbata folosind sistemul de vot transferabil (preferential).

Viitoarele alegeri pentru Parlamentul European se vor desfasura intre 23 si 26 mai. Reinnoirea Parlamentului European are loc la fiecare cinci ani. Alegerile europarlamentare din luna mai vor avea ca rezultat un Parlament European cu 705 membri, fata de 751 in prezent.

Diferenta este data de iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana - dintre actualele 73 de mandate europarlamentare detinute de britanici, 46 vor disparea, iar celelalte 27 vor fi repartizate acelor state membre care sunt subreprezentate in PE.

Croatia va avea 12 eurodeputati, fata de 11 pana acum. Cei mai mari beneficiari sunt Franta si Spania, care vor avea cate cinci europarlamentari in plus fata de legislatura 2014-2019.

Primele alegeri europarlamentare din Croatia s-au desfasurat pe 13-14 aprilie 2013, cu doua luni si jumatate inainte de a intra in Uniunea Europeana. ...citeste mai departe despre "Presedintele Croatiei convoaca alegerile europarlamentare pentru data de 26 mai" pe Ziare.com

#alegeri europarlamentare Croatia , #Stiri International