Presedintele Cataloniei refuza sa vorbeasca in Senatul spaniol

Miercuri, 25 Octombrie 2017, ora 21:02
678 citiri
Presedintele Cataloniei refuza sa vorbeasca in Senatul spaniol
Foto: Facebook/Carles Puigdemont i Casamajo

Presedintele separatist catalan Carles Puigdemont a refuzat miercuri oferta de a se exprima in Senatul spaniol, cu o zi inainte de votul Camerei superioare a Parlamentului spaniol asupra unei plasari sub tutela a Cataloniei, a anuntat Guvernul regional.

"Presedintele Puigdemont nu se va duce joi in Senat", a anuntat un purtator de cuvant al presedintiei, precizand ca este vorba despre raspunsul la anuntul Guvernului spaniol potrivit caruia decizia sa de a prelua controlul Cataloniei este fara intoarcere.

Pe de alta parte, reprezentanti politici catalani au anuntat ca Puigdemont nu intentioneaza sa apara in fata senatorilor, pentru a-si apara efortul in vederea independentei si sa argumenteze impotriva deciziei Guvernului central de a-l demite pe el si pe ministrii sai, relateaza The Associated Press.

Potrivit unor oficiali din cadrul unor partide de la nivel regional, presedintele Parlamentului Cataloniei i-a informat miercuri pe reprezentantii lor ca Puigdemont va asista, in schimb, la sesiunea Legislativului regional de joi, in care isi va promova eforturile in vederea secesiunii.

Acesti oficiali din cadrul mai multor partide parlamentare regionale au facut aceste declaratii sub protectia aninimatului, potrivit reglementarilor interne ale formatiunilor lor.

Presa spaniola a scris ca Puigdemont urma sa sustina un discurs in comisia Senatului insarcinata cu analizarea solicitarii premierului Mariano Rajoy de a primi autoritatea constitutionala sa-i demita pe liderii separatisti catalani din functii si sa preia temporar controlul asupra Guvernului regional.

Senatul urmeaza sa se pronunte vineri prin vot asupra masurilor solicitate de Guvern.

Temeri economice

Agentia de cotare a creditelor DBRS a avertizat ca incertitudinea creata de efortul catalan in vederea independentei afecteaza economia regiunii si ar putea sa afecteze economia si finantele publice spaniole.

DBRS avertizeaza ca actuala criza politica, declansata de conflictul dintre separatistii catalani si Guveenul national, "descurajeaza investitiile si turismul in regiune".

In contextul in care Catalonia reprezinta aproximativ o cincime din PIB-ul Spaniei, orice incetinire a cresterii economice in regiune va avea consecinte asupra economiei nationale.

Guvenul spaniol si-a rezavut in scadere previziunile cu privire la cresterea economica in 2018, de la 2,6 la 2,3%, din cauza unor temeri cu privire la viitorul Cataloniei.

DBRS considera insa ca efectele asupra econo ...citeste mai departe despre "Presedintele Cataloniei refuza sa vorbeasca in Senatul spaniol" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#presedinte Catalonia discurs, #independenta Catalonia , #Stiri International