Presedintele Cataloniei nu accepta decizia Madridului: E cel mai urat atac de dupa Franco

Sambata, 21 Octombrie 2017, ora 22:13
640 citiri
Presedintele Cataloniei nu accepta decizia Madridului: E cel mai urat atac de dupa Franco
Foto: Facebook/Carles Puigdemont i Casamajo

Presedintele separatist al Cataloniei, Carles Puigdemont, a declarat, sambata seara, ca Guvernul spaniol s-a proclamat in mod ilegal reprezentant al catalanilor, apreciind ca premierul Mariano Rajoy a dat o "lovitura" institutiilor catalane.

Puigdemont a anuntat ca va cere reunirea Parlamentului pentru a dezbate "intentia" Guvernului de a "lichida" Executivul din Catalonia si va actiona in consecinta.

Carles Puigdemont a afirmat ca toate propunerile de dialog catre Guvernul central au avut acelasi raspuns: "tacere si represiune".

"Ceea ce catalanii au decis la urne, Guvernul a anulat in birouri. Este cel mai urat atac de dupa perioada dictatorului Francisco Franco. Guvernul spaniol s-a proclamat in forma ilegitima ca reprezentant al catalanilor. Guvernul central, cu sprijinul PSOE si Partidul Ciudadanos (liberal, de centru-dreapta), a dat o lovitura institutiilor catalane", a spus Puigdemont.

Liderul catalan a afirmat ca atacul Guvernului se situeaza in "afara statului de drept".

"Ce avem am castigat mereu cu puterea oamenilor si a democratiei", a afirmat Puigdemont.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a anuntat, sambata, ca Guvernul de la Madrid isi va impune controlul direct asupra Cataloniei, prin aplicarea articolului 155 din Constitutie.

Rajoy a spus ca aplicarea articolului 155 are patru obiective: garantarea legalitatii, revenirea la normalitate, revenirea economica si desfasurarea de alegeri in situatie de normalitate.

El ar vrea desfasurarea cat mai rapida de alegeri, in urmatoarele sase luni.

Masurile cerute de Rajoy trebuie puse in aplicare de Senatul spaniol, votul fiind programat la 27 octombrie.

Citeste si Reactii dure din Catalonia si proteste la Barcelona, dupa ce premierul Spaniei a anuntat ca preia controlul regiunii ...citeste mai departe despre "Presedintele Cataloniei nu accepta decizia Madridului: E cel mai urat atac de dupa Franco" pe Ziare.com

#Catalonia Madrid alegeri anticipate , #Stiri International