Presedintele Cataloniei amana declararea independentei: Nu suntem infractori, nu suntem nebuni. Vom fi o republica independenta, dar nu acum

Marti, 10 Octombrie 2017, ora 20:53
817 citiri
Presedintele Cataloniei amana declararea independentei: Nu suntem infractori, nu suntem nebuni. Vom fi o republica independenta, dar nu acum
Foto: Twitter/Carles Puigdemont

Presedintele Cataloniei, Carles Puigdemont, nu a declarat independenta regiunii in discursul sau mult asteptat, sustinut marti, in fata Parlamentului regional, afirmand ca tine cont de rezultatul votului din 1 octombrie, dar ca amana acest moment in favoarea dialogului.

"Azi, facem un gest de responsabilitate, in favoarea dialogului", a spus Puigdemont.

Practic, potrivit presedintelui, rezultatul referendumului va avea efect in "cateva saptamani", ragaz cerut pentru ca "vrem sa demaram un dialog, altfel nu ar fi posibil sa ne atingem scopul".

"Trebuie sa mergem pas cu pas spre scopul nostru si spre ce ne-a cerut poporul la referendum", a mai spus presedintele.

"Europa a cerut dialog", a punctat presedintele Cataloniei, afirmand ca a auzit si a tinut cont de toate solicitarile. "Ne-au cerut sa deschidem un dialog cu guvernul spaniol si vom face asta. (...) Sunt convins ca in zilele urmatoare conflictul dintre Spania si Catalonia poate fi rezolvat, respectand vointa poporului catalan", a mai declarat liderul catalan.

"Vrem un viitor pentru fiii si fiicele noastre", a mai spus Puigdemont, inainte de multumi si a se retrage.

Ideea de baza din discursul sau ramane insa: "Catalonia si-a castigat dreptul de a fi un stat independent, de a fi ascultata si respectata. Nu suntem infractori, nu suntem nebuni, nu comitem un abuz, vrem doar respectarea dreptului la vot. Rezultatul referendumului a fost o majoritate absoluta in favoarea independentei. Catalonia va fi un stat independent in forma unei republici".

In discursul de marti seara din Parlament, urmarit cu mare curiozitate, daca nu chiar cu emotie de o lume intreaga, Carles Puigdemont a subliniat importanta momentului: "Traim un moment istoric si consecintele si efectele merg mai departe de tara noastra (...) Sunt constient ca sunt aici in fata Cataloniei si in fata lumii", a adaugat el.

Facand referire la referendumul din 1 octombrie, el a spus ca "aproape 3 milioane de oameni nu s-au speriat si au venit la vot", dar ca nu stie cati au incercat si nu au putut, pentru ca scolile erau inchise. "Consideram ca o jumatate de milion de oameni nu au putut vota", a spus presedintele catalan.

"Suntem aici pentru ca in 1 octombrie a avut loc acest referendum, in conditii extreme", a precizat Puigdemont, adaugand ca interventia sa de marti seara din Parlament "nu e o decizie personala, ceva care e in capul meu, ci rezultatul referendumului, vointa Guvernului pe care il conduc".

"Nu planuiesc ...citeste mai departe despre "Presedintele Cataloniei amana declararea independentei: Nu suntem infractori, nu suntem nebuni. Vom fi o republica independenta, dar nu acum" pe Ziare.com

#discurs presedinte Catalonia Parlament, #Catalonia amana declararea independentei , #Stiri International