Un președinte de țară propune taxarea celor care „câștigă enorm” de pe urma războiului din Ucraina: „Este o indecență”

Marti, 07 Iunie 2022, ora 09:32
1075 citiri
Un președinte de țară propune taxarea celor care „câștigă enorm” de pe urma războiului din Ucraina: „Este o indecență”
Preşedintele argentinian cere introducerea unei taxe pentru \'\'beneficii neaşteptate\'\' trase de pe urma războiului din Ucraina FOTO Twitter

Preşedintele argentinian a pledat luni pentru proiectul său privind introducerea unei taxe pentru ''beneficii neaşteptate'' trase de pe urma războiului din Ucraina, dată fiind creşterea accentuată a preţurilor în unele sectoare, printre care cel agroalimentar, creştere văzută ca o "imoralitate" în contextul inflaţiei galopante ce loveşte gospodăriile vulnerabile, informează marţi AFP.

Războiul din Ucraina, cu impactul lui asupra preţurilor, "afectează milioane, însă este în beneficiul unui număr foarte mic de persoane (...) care câştigă enorm", a declarat preşedintele Alberto Fernandez, prezentând, de la sediul preşedinţiei, proiectul privind introducerea unei taxe excepţionale.

"Este o imoralitate, o indecenţă pe care noi, cei aflaţi la conducerea statului, nu o putem permite", într-o ţară unde sărăcia a atins pragul de 37%, iar previziunile privind inflaţia pentru 2022 ating 60%.

Fernandez nu a menţionat sectoarele vizate, însă a evocat creşterile din ultimele luni pentru preţul grâului, culturilor de floarea soarelui, porumbului sau cărnii de vită, Argentina fiind o mare exportatoare a acestora două din urmă.

Preşedintele peronist (centru-stânga), alături cu ministrul său al economiei Martin Guzman, i-a cerut Parlamentului, unde proiectul de lege urmează să fie depus în următoarele săptămâni, să susţină această taxă, dând asigurări că aceasta nu este deloc o măsură de stânga radicală.

"Nu facem decât ceea ce a mai făcut lumea mai demult şi face din nou astăzi", a adăugat el, evocând o taxă excepţională anunţată în luna mai de Regatul Unit asupra beneficiilor giganţilor petrolieri, în Italia asupra "supra-profiturilor" din sectorul energiei sau o taxă similară instituită în SUA în 1917, în contextul Primului Război Mondial.

Guvernul argentinian de centru-stânga ştie totuşi că partida este departe de a fi câştigată, într-un Parlament unde nu dispune de majoritate absolută în niciuna dintre cele două camere, chiar dacă dispune de grupul cel mai mare. ...citeste mai departe despre "Un președinte de țară propune taxarea celor care „câștigă enorm” de pe urma războiului din Ucraina: „Este o indecență”" pe Ziare.com

#presedinte, #Argentina, #taxa, #razboi Ucraina , #Stiri International