Presa franceza evoca un terorism "low cost" dupa atentatele din Spania

Vineri, 18 August 2017, ora 13:58
1050 citiri

Dupa atentatul cu furgoneta de pe bulevardul La Rambla din Barcelona, soldat cu 13 morti si 100 de raniti, presa franceza evoca vineri un nou atentat "low cost" revendicat de Statul Islamic.

Un al doilea atac a avut loc dupa cateva ore la Cambrils, o statiune balneara situata la 120 km sud-vest de Barcelona in sudul Cataloniei, in plina noapte. El s-a desfasurat dupa acelasi mod de operare, cu o masina care a intrat in multime. Cei cinci pasageri - "presupusi teroristi" - au fost ucisi.

In acest context, cotidianul Le Figaro asigura ca "terorismul low-cost a lovit din nou Europa in inima" si estimeaza ca "islamistii au luat inca o data drept tinta un simbol al societatilor noastre libere si festive".

La fel, Le Journal de la Haute Marne considera ca "este vorba de un terorism low-cost, dar care face teribil de mult rau" si isi exprima regretul ca un camion sau o furgoneta, cu un sofer asasin hotarat, sunt suficiente pentru "a semana moartea pe un traseu de sange in toata Europa".

"Culmea cinismului, atentatul de ieri corespunde perfect regulilor a ceea ce s-ar putea numi marketing terorist", se indigneaza editorialistul de la L'Union/L'Ardennais.

Sub titlul "No pasaran", publicatia Liberation saluta faptul ca "populatiile civile vizate cu regularitate de ucigasi refuza sa-si modifice obiceiurile sub presiunea terorista" si ca "imbecila si barbara strategie a asasinilor se loveste de rezistenta democratiilor".

Midi libre titreaza de asemenea "No pasaran" si constata ca "niciodata de la Razboiul civil pana acum, strigatul de raliere al republicanilor spanioli nu a sunat atat de pregnant in spiritul catalanilor".

"Barcelona, ca si Nisa, Londra sau Paris, va fi mai puternica decat obscurantismul si ura", sustine si editorialistul de la Le Parisien/Aujourd'hui en France.

"Acest nou atac violent la modul lor de viata trebuie sa-i uneasca si mai mult pe europeni in refuzul de a ceda infamului santaj caruia ii sunt tinta", scrie si publicatia Sud-Ouest.

Citeste si Ce stim pana in acum despre atentatele din SpaniaPoliticienii romani reactioneaza dupa atentatul din Barcelona: Sa ramanem uniti in lupta impotriva terorismuluiAtentate in Spania: Filmul atacurilor si ce a urmatMarturiile celor aflati in La Rambla, in momentul producerii atentatului: Stiam doar ca trebuia sa scapam de acolo imediat

Potrivit AFP, 26 de francezi au fost raniti, intre care cel putin 11 grav, in atentatul produs joi in centrul Barcelonei. Acest bilant a fost preze ...citeste mai departe despre "Presa franceza evoca un terorism "low cost" dupa atentatele din Spania" pe Ziare.com

#atentate Spania low cost , #Stiri International