Premierul Orban, comparat cu Stalin si Brejnev in plenul Parlamentului European: Vezi inamici peste tot (Video)

Joi, 27 Aprilie 2017, ora 09:24
2419 citiri
Premierul Orban, comparat cu Stalin si Brejnev in plenul Parlamentului European: Vezi inamici peste tot (Video)
Foto: captura video Facebook/Guy Verhofstadt

Liderul ALDE din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, l-a atacat dur, miercuri seara, pe premierul Viktor Orban, dupa ce acesta a acuzat implicarea institutiilor europene in chestiunile interne ale Ungariei si a spus deschis ca nu-i place cum functioneaza UE.

Verhofstadt a sustinut ca vede in premierul maghiar o versiune a regimului comunist din Ungaria, comparandu-l cu Stalin si Leonind Brejnev intr-un discurs din plenul Parlamentului European.

Discursul fostului premier belgian a venit ca reactie la acuzatiile lansate de Viktor Orban in plenul PE cu privire la implicarea "absurda" a institutiilor europene in chestiunile interne din Ungaria. De asemenea, liderul maghiar a lansat si un atac la adresa europarlamentarului belgian, pe care l-a acuzat ca este nedemocratic, pentru ca incearca sa le spuna "maghiarilor ce sa faca".

Verhofstadt a rememorat in fata europarlamentarilor prima sa intalnire cu Orban in 1989, atunci cand premierul conservator era un avid sustinator al politicilor social-liberale, comparandu-l cu un adevarat Emmanuel Macron al Ungariei dupa caderea Cortinei de Fier.

Insa europarlamentarul belgian a notat ca premierul maghiar s-a schimbat dincolo de orice recunoastere in ultimii 28 de ani, "renuntand la valorile democratice pentru a crea nu o democratie liberala, ci mai degraba un stat nonliberal" in Ungaria.

Verhofstadt a atras atentia ca formatiunea Fidesz a lui Orban nu avea nicio problema in 1989 cu privire la finantarea primita de la miliardarul George Soros.

"Ai hartuit organizatii nonguvernamentale, ai alungat presa critica, ai construit ziduri, ti-ai exprimat opinia de a reintroduce pedeapsa capitala, desi acest lucru nu este posibil pe baza tratatelor noastre, iar acum ai decis sa inchizi o universitate. Cat de departe vei merge? Care este urmatorul pas? Vei arde carti in piata din fata Parlamentului Ungariei?", l-a acuzat liderul ALDE.

Guy Verhofstadt l-a catalogat pe premierul maghiar drept o versiune moderna a fostului regim comunist, acuzandu-l ca nu mai este un mandru politician conservator in Ungaria.

"Protectionism economic, nationalism excesiv si o crestere a statului nonliberal, vezi inamici peste tot in Ungaria. Vezi inamici in sectorul energetic, vezi inamici in presa, vezi inamici in organizatiile nonguvernamentale, acum vezi inamici si in lumea academica - parca s-au intors Stalin si Brejnev, doar ca in Ungaria".

Liderul ALDE a precizat ca fostii dictatori comunisti sufereau de aceeasi pa ...citeste mai departe despre "Premierul Orban, comparat cu Stalin si Brejnev in plenul Parlamentului European: Vezi inamici peste tot (Video)" pe Ziare.com

#Orban Parlamentul European Guy Verhofstadt , #Stiri International