Premierul Italiei spune ca el nu i-a promis nimic lui Trump si ramane cu 1% din PIB pentru aparare

Joi, 12 Iulie 2018, ora 18:33
882 citiri

Prim-ministrul Italiei, Giuseppe Conte, a declarat joi ca nu a facut nicio promisiune privind marirea cheltuielilor pentru aparare ale tarii sale dupa ce presedintele american Donald Trump a declarat ca statele membre NATO au cazut de acord sa acorde fonduri mai mari securitatii, scrie Reuters.

"Italia a mostenit angajamentele privind cheltuielile pentru NATO, angajamente care nu s-au schimbat, asa ca nu va exista o marire a cheltuielilor. In ceea ce ne priveste, astazi nu am decis sa oferim contributii mai mari decat ce a fost decis acum ceva timp", a declarat Conte dupa summit-ul NATO de la Bruxelles.

Italia cheltuie in prezent aproximativ 1% din Produsul Intern Brut pentru aparare iar tinta pentru statele membre NATO este de 2%.

Conte a adaugat si ca va propune partenerilor din Uniunea Europeana ca fondurile alocate securitatii sa fie excluse din calculele privind deficitul bugetar.

Trump a declarat dupa summit-ul NATO ca le-a spus aliatilor ca este "extrem de nemultumit" de nivelul cheltuielilor militare si a subliniat ca a obtinut angajamentul acestora de a cheltui mai mult pentru aparare.

El a adaugat ca membrii NATO au convenit sa continue efortul de a atinge cel putin 2% din PIB in cheltuielile militare - intr-un ritm mai rapid decat o fac in cadrul calendarului actual - pana in 2024. ...citeste mai departe despre "Premierul Italiei spune ca el nu i-a promis nimic lui Trump si ramane cu 1% din PIB pentru aparare" pe Ziare.com

Cât investește România în apărare. Răspunsurile la presiunea înarmării, împărțite în UE
Cât investește România în apărare. Răspunsurile la presiunea înarmării, împărțite în UE
În 2023, România a cheltuit pentru apărare 1,6% din PIB, sub pragul NATO de 2% și sub media membrilor alianței, de 1,73%, cu un total de 5,6 miliarde de dolari. Această sumă plasează țara...
#summit NATO Trump, #cheltuieli aparare NATO , #Stiri International