Praxiteles cu burka

Vineri, 29 Ianuarie 2016, ora 12:25
657 citiri
Praxiteles cu burka

Conflictul dintre SUA si Iran a debutat odata cu revolutia siita din 1979, pe cere regimul ayatollahilor a cautat sa o exporte in toata lumea islamica.

Pe vremea dinastiei Pahlavi, relatiile fusesera foarte bune, iar sistemul politic - desigur autoritar - lasase loc minijupei pe strazile Teheranului.

Dupa ce relatiile iranienilor cu americanii s-au degradat (s-a facut si un film despre "criza ostaticilor") - fostului imperiu persan i-a fost impus un embargo international vinovat, poate, de radicalizarea teocratiei si implicarea liderilor siiti in finantarea terorismului international.

Ca si in cazul embargoului american asupra regimului castrist, tensiunea bilaterala Washigton-Teherean incepuse sa semene cu o imemoriala vendetta: observatorilor din intreaga lume le era practic imposibil sa mai spuna "cine a inceput" (iar "cine are dreptate" se stabilea mai curand prin judecata geopolitica, nu prin studierea cazului).

Blocajul a devenit absolut cand Iranul, prost inspirat de ...citeste mai departe despre "Praxiteles cu burka" pe Ziare.com

#Baconschi relatii SUA Iran, #presedinte Iran vizita Italia , #Stiri International