Portugalia vrea sa ramburseze anticipat creditul acordat de FMI

Marti, 10 Februarie 2015, ora 15:42
1571 citiri
Portugalia vrea sa ramburseze anticipat creditul acordat de FMI
Foto: ziarulunirea.ro

Guvernul portughez i-a informat pe creditorii internationali ca are intentia de a rambursa anticipat datoria de 14 miliarde de euro catre Fondul Monetar International, jumatate din creditul acordat de FMI Portugaliei si o cincime din programul de asistenta convenit cu troika in 2011, a anuntat marti Ministerul portughez de Finante, transmite AFP.

Aceasta intentie a fost comunicata in mod oficial de guvernul portughez intr-o scrisoare trimisa saptamana trecuta FMI si Uniunii Europene, a precizat o purtatoare de cuvant din Ministerul portughez de Finante. Pentru o rambursa anticipata este insa nevoie de acordul tuturor creditorilor internationali iar aceasta propunere va fi dezbatuta la urmatoarea reuniune a Ministrilor de Finante din zona euro care va fi organizata luni la Bruxelles, potrivit Agerpres.

Rambursarea anticipata vine intr-un moment in care Portugalia a reusit sa se finanteze de pe piata la o dobanda de 2,5% in timp ce creditul acordat de FMI are o dobanda de 3,7%.

Portugalia a primit 25,7 miliarde de euro de la FMI in cadrul planului de asistenta internationala in valoare de 78 de miliarde de euro acordat in luna mai 2011 de troika UE-FMI-BCE. Lisabona a renuntat la ultima transa din acest program in valoare de 2,6 miliarde de euro.

Prin rambursarea anticipata a creditului de la FMI, Portugalia spera sa urmeze exemplul Irlandei, care la finele lunii noiembrie a anului trecut si-a anuntat intentia de a rambursa noua miliarde de euro din creditul de 22,5 miliarde de euro acordat de FMI. Irlanda a fost de altfel prima tara din zona euro care a decis sa puna capat, in luna decembrie 2013, planului de asistenta care a salvat-o de la faliment in urma cu trei ani. Portugalia a finalizat programul de redresare in luna mai 2014 renuntand, la fel ca si Irlanda, la o linie de credit preventiva oferita de FMI.

#Portugalia credit FMI, #Portugalia rambursare anticipat credit FMI , #Stiri International