Polonia este la un pas de o sanctiune unica in istoria Uniunii Europene

Miercuri, 19 Iulie 2017, ora 19:48
797 citiri
Polonia este la un pas de o sanctiune unica in istoria Uniunii Europene
Foto: Ziare.com

Comisia Europeana este foarte aproape sa declanseze Articolul 7 din Tratatul UE impotriva Poloniei, o decizie care ar putea sa duca la suspendarea drepturilor de vot ale unui stat membru.

Anuntul a fost facut, miercuri, de vicepresedintele CE, Frans Timmermans, scrie Politico.

Oficialul european a spus ca declansarea Articolului 7, descrisa uneori drept "optiunea nucleara" a UE, "face parte din discutie" in ce priveste Polonia: "Date fiind ultimele evolutii, suntem foarte aproape sa declansam Articolul 7".

De asemenea, Comisia se va pregati sa inceapa procedurile de infringement impotriva Varsoviei. Toate aceste masuri ar putea fi luate ca urmare a incalcarii legii UE de catre Polonia, care a decis aducerea sistemului de justitie sub control guvernamental, a mai spus Timmermans.

Potrivit regulilor europene, Comisia poate determina ca "exista un risc clar al unei brese serioase din partea unui stat membru" in ce priveste valorile fundamentale ale UE. Prin urmare, s-ar putea declansa procesul de suspendare a dreptului de vot in Consiliul European, format din sefi de stat si de guvern din UE.

Totusi, pentru a se merge atat de departe, este nevoia de aprobarea tuturor celorlalti lideri UE, iar premierul maghiar Viktor Orban a spus deja ca ar fi impotriva oricarei incercari de sanctionare a Poloniei.

De altfel, si tara sa a fost aproape de o asemenea sanctiune:

Ungaria intra pe drumul la capatul caruia isi pierde dreptul de vot in Consiliul UEUngaria risca sa fie vizata de "optiunea nucleara" a UE pentru ca nu respecta statul de drept si democratia

Articolul 7 al Tratatului UE nu a fost niciodata declansat pana acum.

Citeste mai multe despre situatia Poloniei:

Demonstratii pentru apararea justitiei si statului de drept si in Polonia, unde mii de oameni au iesit in stradaLiderul partidului de guvernamant de la Varsovia ataca dur UE: Polonia are dreptul moral sa spuna NU refugiatilorZeci de mii de polonezi au protestat la Varsovia: Nu va lasam sa scoateti Polonia afara din Europa!Macron intra in conflict cu Polonia: Promite sanctiuni europene impotriva ei daca va fi ales presedinte. Varsovia reactioneazaPolonia anunta ca va incepe sa puna bete-n roate Uniunii Europene si sa joace dur la BruxellesPolonia continua sa se certe cu UE pe tema statului de drept ...citeste mai departe despre "Polonia este la un pas de o sanctiune unica in istoria Uniunii Europene" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Polonia declansare articol 7, #Articol 7 Tratat UE Polonia, #drept de vot suspendat Polonia, #sistem juridic Guvern Polonia , #Stiri International