Poate Bitcoin sa ia locul monedelor oficiale?

Sambata, 22 Martie 2014, ora 11:34
1654 citiri
Poate Bitcoin sa ia locul monedelor oficiale?

Bitcoin este, pentru anumite persoane, mai mult decat utila, fiind folosita adesea pentru a plati drogurile. De asemenea, este o minune tehnologica ce ar putea perturba o mare parte din sectorul consum-finante al economiei mondiale. Dar este, pana la urma, o valuta care le poate inlocui pe cele oficiale?

Economia Bitcoin continua sa creasca, in ciuda faptului ca, periodic, dispar cantitati mari de "valuta" in jafurile unor hackeri, conform The Economist.

Valoarea totala a monedelor virtuale aflate in circulatie a crescut la 7,9 miliarde de dolari, de la doar 490 milioane in urma cu un an, in timp ce volumul tranzactiilor zilnice a crescut cu aproape 60%.

Care sunt functiile principale ale banilor

Dar daca Bitcoin aspira sa inlocuiasca dolarul si euro, are nevoie de mai mult.

Conform economistiilor, bani au trei functii principale. Trebuie sa fie un "mijloc de schimb", sa poate fi schimbati cu bunuri si servicii. Trebui sa aiba o valoare stabila, care sa permita utilizatorilor sa gaseasca, dupa ce lipsesc o vreme, o putere de cumparare mai mult sau mai putin intacta. Si ar trebui sa functioneze ca o unitate de cont: un criteriu prin care o economie este masurata. Dolarul american indeplineste toate cele trei conditii. Bitcoin mai are de asteptat.

Cea mai buna carateristica a Bitcoin este aceea de "mijloc de schimb", datorita "design-ului" tehnic inteligent. Utilizatorii se pot deplasa rapid oriunde in lume, moneda virtuala avand la baza un sistem de tranzactionare automat, si nu sistemul bancar.

Acest sistem face ca Bitcoin sa fie mai ieftin de utilizat. Pentru ca nu sunt necesare banci pentru a confirma tranzactiile legitime, taxele sunt mici.

"Anonimatul" Bitcoin a dus, de asemenea, la acceptarea sa de catre cei prefera sa pastreze tranzactiile secrete, fie ca fac trafic de droguri sau spala banii. Combinatia dintre functionalitate si interesul manifestat de utilizatori maresc creditibiltatea Bitcoin, ceea ce sustine moneda virtuala ca mijloc de schimb.

Cu toate acestea, Bitcoin nu are o valoare stabila. Din punct de vedere tehnic, banii sunt stocati intr-un portofel criptat pe un hard-disk si pot fi utilizati mai tarziu in tranzactii.

Dar valoarea monedei are diferite probleme, destul de importante. Jafuri masive de Bitcoin, cum ar fi recentul la care a fost supus Mt Gox, reduce, totusi, increderea in moneda. Cotatia Bitcoin a scazut cu 30% fata de dolar in luna februarie, in parte ca urmare a problemelor Mt Gox. De multe ori, aprecierea este sustinuta de speculatori.

Bitcoin, o moneda volatila

Valoarea volatila ar putea impiedica Bitcoin sa se impuna. Chiar si cativa retaileri care accepta Bitcoin folosesc alte valute ca unitate principala de contabilitate. Preturile sunt exprimate intr-o moneda proeminenta (dolari, de exemplu), iar cotatia Bitcoin fluctueaza.

In mod similar, majoritatea detinatorilor de Bitcoin au slujbe unde au salarii platite in monedele traditionale. Pana cand Bitcoin nu va mai fi asa de volatil fata de valutele care domina, in prezent economiile reale, este putin probabil ca utilizatorii sa schimbe moneda de referinta.

#bitcoin tranzactii, #valuta bitcoin , #Stiri International