Pietele financiare avertizeaza: Urmatoarea criza majora va fi declansata de un atac cibernetic

Luni, 25 August 2014, ora 16:00
3154 citiri
Pietele financiare avertizeaza: Urmatoarea criza majora va fi declansata de un atac cibernetic

Pericolul unui atac cibernetic foarte puternic asupra pietelor financiare este tot mai mare, conform Organizatiei Internationale a Comisiilor de Valori Mobiliare (Iosco), ce a cerut companiilor si autoritatilor implicate sa fie pregatite sa raspunda acestor amenintari online.

Greg Medcraft, presedintele Iosco, a spus ca urmatorul soc financiar major - "black swan event" - va veni din spatiul cibernetic, dupa o succesiune de atacuri asupra jucatorilor de pe aceasta piata, avertizeaza Financial Times.

El a precizat ca este nevoie de eforturi concentrate pentru a raspunde atacurilor cibernetice, dupa ce abordarile din prezent variaza mult la nivel mondial. "Informatiile pe care le avem din industrie ne arata ca nu este o consecventa in abordare", a precizat el.

Recentele atacuri cibernetice asupra retailerului american Target, prin care au fost furate datele a circa 40 de milioane de clienti si asupra eBay - precum si vulnerabilitatea "Heartbleed" identificata in aplicatiile utilizate pentru securizarea a doua treimi din reteaua web, au aratat cat de slaba este securitatea paginilor de Internet.

Ce masuri de securitate vor sa ia autoritatile

Autoritatile din domeniu incearca sa dezvolte un set de instrumente, "toolbox", prin care sa evalueze, la nivel global, daca firmele sunt suficient de sigure si gestioneaza in mod adecvat riscurile. Mai exact, se incearca identificarea standardelor pentru managementul riscurilor, pentru detectarea si reactia rapida in fata atacurilor cibernetice, a spus Medcraft, pe baza experientei specialistilor americani.

El a adaugat ca rezilienta cibernetica este "putin adormita" in prezent. "Infractiunile cibernetice au un impact urias asupra pietelor".

Comisia americana a valorilor mobiliare a anuntat in aprilie ca vor examina puterea de raspuns la atacurile cibernetice a 50 de firme de brokeraj si consultanta. Presedintele acestei autoritati americane, Mary Jo White, a spus ca amenintarile cibernetice sunt "puternice si pe termen lung", si a facut apel ca sectoarele public si privat sa fie pregatite pentru "abordarea acestor amenintari".

Medcraft, care este si presedintele comisiei australiene de valori mobiliare, a mai adaugat ca trebuie tinut cont de experienta americanilor ca punct de plecare in dezvoltarea securitatii cibernetice a pietelor financiare. Accentul trebuie pus pe firme, inclusiv pe dealeri de brokeraj, managerii de fonduri, companii listate la bursele de valori si bursele in sine. "Urmatorul 'black swan event' va veni din spatiul cibernetic. Este important ca noi sa fim pregatiti", a mai adaugat acesta.

La randul sau, Richard Horne, specialist in securitate la PwC, a spus ca "pietele financiare sunt interconectate si dependente la nivel mondial, iar securitatea sistemului financiar se ridica pana la nivelul segmentului cel mai putin sigur".

"Pentru ca abordarea reglementarilor din intreaga lume este foarte neuniforma, avem nevoie de mai multa de coordonare si consistenta. Implicare Iosco aici este un binevenit pas inainte".

Iosco, organizatie mondiala, care are ca membri peste 120 de autoritati de reglementare de pe pietele de capital, a avertizat asupra riscurilor cibernetice dupa ce anul trecut a publicat un raport care arata ca mai mult de jumatate din pietele de capital au fost tinta atacurilor cibernetice.

Circa 89% dintre cei intervievati in acest raport au recunoscut ca atacurile cibernetice au un potential risc sistemic, invocand pericolul aparitiei de daune financiare, dar si pierdera de incredere. La acest sondaj au raspuns 46 de companii de valori mobiliare.

Ingrijorarea privind un posibil atac sustinut de un stat asupra sistemelor financiare a crescut, dupa ce anul trecut a fost identificat un astfel de atac, ce a avut ca tinta sistemele informatice bancare si ale televiziunilor si posturilor de radio din Coreea de Sud. Atacul a avut ca origine o adresa de Internet din China, ceea ce dus la acuzatii ale Seulului la adresa Coreei de Nord.

In Marea Britanie, Banca Angliei a desfasurat un program de "hacking etic", cu scopul de a evalua capacitatea jucatorilor din piata, inclusiv a bancilor si a asiguratorilor, de a face fata atacurilor cibernetice. Acesta a urmat asa-numitului "joc" Waking Shark II, prin care institutiile din piata de capital a tarii au simulat un "razboi cibernetic" pentru a identifica vulnerabilitatile din sistem.

#securitate cibernetica, #atacuri informatice, #piata financiara, #atacuri piata financiara , #Stiri International