Peste jumatate dintre nord-irlandezi se opun unificarii cu Irlanda

Marti, 18 Februarie 2020, ora 16:03
1032 citiri
Peste jumatate dintre nord-irlandezi se opun unificarii cu Irlanda
Foto: Arhiva Ziare.com

O majoritate a electoratului din Irlanda de Nord s-ar opune unificarii insulei Irlanda daca un referendum in aceasta privinta ar avea loc maine, indica un sondaj publicat marti de cotidianul The Belfast Telegraph.

Unificarea Irlandei ar fi sustinuta de numai 29% dintre alegatorii nord-irlandezi, in timp ce 52% s-ar opune acestui scenariu, arata studiul realizat de Universitatea din Liverpool si Consiliul pentru Studii Sociale si Economice britanic, citat de Reuters.

Restul de 19% dintre cei intervievati au raspuns ca nu stiu cum ar vota. Sondajul a fost realizat pe un esantion de 2.000 de persoane in perioada 28 decembrie 2019-11 februarie 2020.

"Rezultatele sondajului ofera un antidot la recentele comentarii entuziaste despre iminenta unificarii irlandeze", a explicat Jon Tonge, profesor de stiinte politice la Universitatea din Liverpool.

El a adaugat, totusi, ca sondajul indica o crestere de 2% a sprijinului pentru unificarea Irlandei comparativ cu anul 2017. Daca aceasta tendinta se va mentine, atunci in termen de doua decenii se va ajunge la o majoritate favorabila unificarii insulei Irlanda.

Sinn Fein, partid nationalist irlandez prezent atat in Republica Irlanda, cat si in provincia Irlanda de Nord, a anuntat ca doreste ca Londra sa organizeze in termen de cinci ani un referendum pe acest subiect.

Formatiunea, care s-a plasat pe pozitia a doua, dupa Fianna Fail, la recentul scrutin legislativ din Irlanda, dar care a castigat votul popular, militeaza pentru unificarea Republicii Irlanda si provinciei britanice Irlanda de Nord, separate dupa ce Republica si-a obtinut independenta fata de Regatul Unit in 1921.

Chestiunea unei reunificari a insulei Irlanda a revenit in actualitate odata cu Brexit-ul.

Vezi si Sinn Fein vrea referendum pentru unificarea insulei Irlanda, in termen de 3 ani ...citeste mai departe despre "Peste jumatate dintre nord-irlandezi se opun unificarii cu Irlanda" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sondaj nord irlandezi unificare irlanda , #Stiri International