Peste 1.000 de experti ii cer lui Macron sa restaureze cu cap Notre Dame, dupa ce a promis ca e gata in 5 ani

Luni, 29 Aprilie 2019, ora 21:42
873 citiri
Peste 1.000 de experti ii cer lui Macron sa restaureze cu cap Notre Dame, dupa ce a promis ca e gata in 5 ani
Foto: Arhiva Pixabay

Peste o mie de experti in patrimoniu i-au cerut presedintelui Emmanuel Macron, intr-o scrisoare deschisa publicata de cotidianul francez Le Figaro, sa evite "precipitarea" in ceea ce priveste restaurarea catedralei Notre-Dame din Paris si sa nu incalce regulamentele din domeniul protejarii patrimoniului.

"Sa nu inlaturam complexitatea gandirii care trebuie sa inconjoare acest santier, in spatele unui afisaj al eficacitatii", au declarat 1.170 de arhitecti, experti in conservare si profesori francezi si din strainatate in acest text publicat online in editia de duminica a cotidianului Le Figaro, dupa ce presedintele Frantei a promis ca va reconstrui in cinci ani catedrala Notre-Dame, o bijuterie a artei gotice, distrusa partial de un incendiu in urma cu doua saptamani.

"Sa ne acordam timpul necesar pentru a gasi calea cea mai buna si, atunci, da, vom fixa un termen ambitios pentru o restaurare exemplara", au pledat ei.

Semnatarii textului, printre care s-a aflat si expertul in conservarea monumentelor nationale Laurent Alberti, critica alegerea guvernului francez de a adopta pentru acest santier un proiect de lege ce autorizeaza derogari de la normele de protectie patrimoniala.

"Alegerile pentru restaurarea monumentului trebuie sa se faca avand o abordare scrupuloasa, bine gandita, a deontologiei", au adaugat ei in acel text, intitulat "Monsieur le President, ne dessaisissez pas les experts du patrimoine!" ("Domnule presedinte, nu ii privati pe expertii in patrimoniu de responsabilitatile lor!").

Mai multe voci din universul culturii, inclusiv cele ale jurnalistului radio-TV Stephane Bern si fostului ministru al Culturii Jack Lang, si-au exprimat la randul lor preocuparea in legatura cu adoptarea acelor derogari.

Actualul ministru al Culturii, Franck Riester, a dat asigurari spunand ca nu este "deloc vorba despre derogari de la principiile fundamentale ale protejarii patrimoniului". Regulile, pentru derogari, "sunt foarte strans delimitate" si expunerea de motive din viitoarea lege "vizeaza in mod specific legislatia aplicabila in jurul monumentelor, nu monumentele in sine", a precizat Franck Riester. ...citeste mai departe despre "Peste 1.000 de experti ii cer lui Macron sa restaureze cu cap Notre Dame, dupa ce a promis ca e gata in 5 ani" pe Ziare.com

#Notre Dame experti scrisoare Macron , #Stiri International