Parlamentul European va supune spre aprobare Pachetul Telecom la sfarstiul lui septembrie

Miercuri, 17 Septembrie 2008, ora 11:25
1686 citiri
Parlamentul European va supune spre aprobare Pachetul Telecom la sfarstiul lui septembrie

Noul cadrul legislativ european in domeniul telecomunicatiilor - "Pachetul Telecom" va fi supus spre aprobare Parlamentului European la finele lunii septembrie. Pachetul - format din doua directive si un regulament, propus de catre Comisia Europeana si amendate de catre europarlamentari - urmareste reformarea cadrului actual al comunicatiilor electronice, care nu a mai suferit modificari din 2002.

Noua legislatie prevede o mai buna informare a consumatorilor, dar si crearea unui organism european pentru autoritatile de reglementare in domeniu.

Raportul europarlamentarului Malcom Harbour (PPE-DE), care dezbate directiva privitoare la drepturile consumatorilor fata de serviciile de telecomunicatii electronice, face referire la faptul ca operatorii din cadrul serviciilor de telecomunicatii trebuie sa furnizeze consumatorilor informatii transparente cu privire la preturi si tarife sau taxe legate de clauza de reziliere, dar si faptul ca pentru imbunatatirea si garantarea vietii private a utilizatorilor de servicii de telecomunicatii operatorii sunt obligati sa informeze daca a fost incalcata confidentialitatea datelor personale. De asemenea, se prevede faptul ca autoritatile care reglementeaza acest domeniu, la nivel national, au posibilitatea de a informa consumatorii cu privire la utilizarea ilegala a serviciilor de internet - respectiv despre incalcarea drepturilor de autor etc.

Totodata, raportul prevede faptul ca un consumator are posibilitatea de a schimba operatorul de telefonie, fara a pierde numarul de apel.

Un alt capitol din "Pachetul Telecom" dezbatut de europarlamentarul Catherine Trautman (PSE) - autorul raportului privind cadrul de reglementare comun pentru retelele si serviciile de comunicatii electronice, accesul la retelele de comunicatii electronice si la infrastructura asociata - are ca scop consolidarea mecanismului comunitar pentru operatorii cu putere semnificativa pe piata in scopul garantarii unei concurente eficiente.

O alta componenta a noii legislatii face referire la realizarea unei autoritati europene de reglementare a pietei comunicatiilor electronice denumite BERT (Body of European Regulators in Telecommunications).

Institutia ar urma sa fie formata din cele 27 de autoritati nationale de reglementare in domeniu si ar urma sa realizeze o strategie comuna in telecomunicatii care, ulterior, va fi implementata la nivel national.

Raportorul spaniol, europarlamentarul PPE Pila del Castilo, a explicat in timpul sesiunii plenare din septembrie, ca domeniul telecomunicatiilor reprezinta 25% din cresterea economica a Uniunii Europene.