Planul Comisiei Europene „De la fermă la furculiță“, sub presiunea marilor coloși agroalimentari. Ținte dure pentru pesticide

Luni, 18 Octombrie 2021, ora 23:54
508 citiri
Planul Comisiei Europene „De la fermă la furculiță“, sub presiunea marilor coloși agroalimentari. Ținte dure pentru pesticide
Comisia Europeană urmărește promovarea unui consum alimentar sănătos / FOTO: Stock

Europarlamentarii ar urma să voteze marți, 19 octombrie, ambițiosul plan alimentar ecologic al UE, „De la fermă la furculiță“. Companiile agroindustriale se luptă pentru a evita țintele dure pentru folosirea pesticidelor și îngrășămintelor.

Strategia Comisiei Europene de la fermă la furcă dorește să schimbe Europa către un model agricol nou bazat pe reducerea la jumătate a utilizării pesticidelor până în 2030, reducând dramatic îngrășămintele și asigurând că 25% din terenurile agricole ale UE sunt organice. Acest lucru a declanșat un lobby ostil atât în interiorul, cât și în afara UE, în special în rândul coloșilor agroindustriali care susțin că abordarea europeană va reduce randamentele culturilor și va crește prețurile la alimente.

Potrivit unui raport al Grupului interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC), sistemele alimentare sunt responsabile pentru aproximativ o treime din emisiile de gaze cu efect de seră din lume. Actualul model alimentar are, de asemenea, un efect negativ asupra sănătății umane, peste 50% din adulții din Europa fiind supraponderali.

UE intenționează să transforme modul în care alimentele sunt produse și consumate în Europa, pentru a reduce amprenta de mediu a sistemelor alimentare și pentru a consolida reziliența acestora în contextul crizelor, asigurând, în același timp, alimente sănătoase și la prețuri accesibile pentru generațiile de astăzi și cele de mâine.

Strategia „De la fermă la consumator”

În mai 2020, Comisia și-a prezentat Strategia „De la fermă la consumator”, care constituie una dintre acțiunile-cheie din cadrul Pactului verde european. Contribuind la îndeplinirea obiectivului de realizare a neutralității climatice până în 2050, strategia are în vedere evoluția actualului sistem alimentar al UE către un model durabil.

Reafirmând securitatea și siguranța alimentară drept priorități, strategia are următoarele obiective principale:

-asigurarea unei oferte de produse alimentare suficiente, accesibile ca preț și nutritive în limitele planetare

-înjumătățirea utilizării pesticidelor, a îngrășămintelor și a vânzării de antimicrobiene

-creșterea suprafețelor de teren destinate agriculturii ecologice

-promovarea unui consum alimentar și a unor diete sănătoase mai durabile

-reducerea pierderilor și a risipei de alimente

-combaterea fraudei alimentare de- ...citeste mai departe despre "Planul Comisiei Europene „De la fermă la furculiță“, sub presiunea marilor coloși agroalimentari. Ținte dure pentru pesticide" pe Ziare.com

#Comisia Europeana, #Parlamentul European, #agricultura, #ecologie, #hrana , #Stiri International