Parlamentul European cere suplimentarea ajutorului pentru agricultori

Vineri, 05 Septembrie 2014, ora 10:35
1060 citiri

Parlamentul European a cerut, joi, ca Uniunea Europeana (UE) sa-si majoreze sprijinul pentru agricultori in contextul embargoului rus asupra produselor alimentare europene, in ajunul unei reuniuni exceptionale a ministrilor agriculturii din tarile UE, informeaza AFP.

Deloc surprinzator, eurodeputatii din republicile baltice, finlandezi si polonezi, ale caror tari sunt profund afectate ca urmare a dependentei de piata rusa a sectoarelor lor agricole si de produse lactate, au fost cei mai prompti in a sesiza importanta unei dezbateri in Comisia pentru agricultura si dezvoltare rurala, precizeaza Agerpres.

UE trebuie sa 'adopte masuri importante pentru a usura pierderile agricultorilor (...), solidaritatea este esentiala', a declarat liberalul finlandez Olli Rehn, fost comisar pentru afaceri economice.

La randul sau, conservatorul polonez Jaroslaw Kalinowski a cerut ca cele 28 de tari membre sa poata avea acces la cele 430 de milioane de euro pe an din rezerva pentru situatii de criza prevazuta de Politica Agricola Comuna (PAC) pentru a veni in ajutorul agricultorilor.

In viitorul imediat, aceasta finantare nu este preconizata, masurile de sustinere deja adoptate de Comisia Europeana, pentru o suma de circa 175 de milioane de euro, urmand sa fie finantate din cadrul bugetului agricol pentru 2015, potrivit unei surse europene.

'Agricultura este victima unui conflict' care o depaseste, a subliniat eurodeputatul francez Michel Dantin, care pledeaza pentru o revizuire in crestere a bugetului PAC, in pofida respingerii acestei propuneri in cadrul UE.

Eurodeputata britanica Diane Dodds a cerut reintroducerea de subventii pentru exporturi, abolite in mod progresiv in ultimii ani. Aceasta masura este ceruta si de alte state membre, chiar daca nu se afla pe ordinea de zi imediata, potrivit unui diplomat.

Preocupati sa nu 'reactioneze in mod exagerat', in timp ce impactul real al embargoului rus nu se va clarifica decat in lunile urmatoare, ministrii europeni ai agriculturii trebuie mai ales sa inventarieze, vineri, instrumentele pe care le au la dispozitie, potrivit aceleiasi surse europene.

Acest arsenal include posibilitatea statelor membre de a recurge la ajutoare publice si de a finanta masuri de stabilizare a veniturilor agricultorilor.

Mai multe tari din sud, ai caror producatorii de fructe (Spania, Grecia, Cipru) sunt de asemenea foarte afectati, solicita la randul lor extinderea listei de produse eligibile pentru masurile deja anuntate de CE, sub forma retragerii indemnizate de pe piata a fructelor si legumelor perisabile si a ajutorului pentru stocarea produselor lactate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#parlamentul european, #ajutor agricultori embargoul rus , #Stiri International