Orașul din Europa în care ești mai fericit și mai bogat fără mașină. "Nu trebuie să te abții de la nimic"

Luni, 22 August 2022, ora 12:07
338 citiri
Orașul din Europa în care ești mai fericit și mai bogat fără mașină. "Nu trebuie să te abții de la nimic"
Imagine panoramică a orașului Paris FOTO Hepta

Revenit recent dintr-o vizită într-o metropolă din Europa, Lucian Mîndruță a relatat la cald schimbările pe care le-a descoperit acolo după pandemie.

După ce oamenii au evitat transportul în comun și aglomerația din cauza riscului de a se îmbolnăvi, Primăria din Paris a încurajat deplasarea pe bicicletă și trotinetă și a amenajat piste speciale pe majoritatea aretrelor, după cum a scris Lucian Mîndruță pe Facebook.

"Tocmai m-am întors de la Paris și orașul e enorm de schimbat după epidemie.

Ce s-a întâmplat? Foarte simplu: în perioda de lockdown, în care nu se circulă cine știe ce - dar și după, când oamenii nu prea simțeau nevoia să se urce alături de alții în autobuze - primăria a decis să încurajeze masiv mersul pe bicicletă și trotinetă.

Ca atare, pe majoritatea arterelor s-au făcut piste. Dar nu piste la mișto că la noi, marcate doar cu vopsea (și peste care parchează mașinile). Nu. Piste late, care au luat o bandă întreagă de circulație de la mașini și au dat-o oamenilor.

Rezultatul? În acest moment (august) am văzut mai mulți oameni pe biciclete și trotinete decât în mașini. Pur și simplu traficul auto e mai puțin intens decât cel velo.

Sigur, e august. În septembrie va fi mai greu, nu mai zic în iarnă. Dar în general occidentalii știu să se îmbrace pentru pedalat și când e frig (de la ei am învățat și eu), iar în Paris nu prea e ghețuș și destul de rar zăpadă. Așa că îmi imaginez că unii vor continuă, în vreme ce alții vor lua transportul în comun.

Iar pistele vor rămâne.

Firește, asta e posibil într-un oraș care s-a luptat să redevină un spațiu urban decent în ultimele două-trei decenii. Asta a inclus politici treptate de creștere a taxelor pe mașini, a prețului parcării, în parlalel cu îmbunătățirea transportului în comun.

Dar mai e ceva: dacă vrei orașe în care oamenii să se simtă bine fără mașini trebuie să le dai și siguranță că pot ieși din ele, tot fără mașini. Asta înseamnă trenuri. Multe, curate, civilizate. Și asta Franța are de mult.

În acest moment, în Paris ești mai fericit și mai bogat dacă nu ai mașină. Dar asta pentru că nu trebuie să te abții de la nimic în lipsa ei, în materie de lifestyle: nici de la picnic în pădure, nici de la un drum la mare.

Și mai are un mare avantaj: densitatea locuitorilor mai mică decât la noi, de exemplu. Și asta ajută ...citeste mai departe despre "Orașul din Europa în care ești mai fericit și mai bogat fără mașină. "Nu trebuie să te abții de la nimic"" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Paris, #schimbari, #pandemie, #trafic, #masini, #piste biciclisti, #Lucian Mindruta , #Stiri International