Paradox in SUA: s-au creat locuri de munca, dar somajul nu scade

Luni, 10 Octombrie 2011, ora 18:21
1305 citiri
Paradox in SUA: s-au creat locuri de munca, dar somajul nu scade

In ultimul timp, economia americana a dat semne teoretice de revigorare, prin crearea unor noi locuri de munca, luna de luna. 

Cu toate acestea, somajul se mentine la cota constanta de 9,1% - informeaza La Tribune, conform datelor preluate de la Reuters.

Astfel, in luna iulie au fost create 127.000 de locuri de munca noi, in august 57.000, iar in septembrie 103.000. Totusi, cele 283.000 noi locuri de munca - peste un sfert de milion - nu s-au reflectat deloc in scaderea somajului, care ramane la acelasi nivel de 9,1%.

Fata de numarul total al somerilor americani, de 14 milioane, cele 283.000 noi locuri de munca reprezinta ceva mai mult decat 2%. In mod normal, rata somajului ar trebui sa fi scazut cu aproape 0,2%, respectiv sub 9%. Dar nu s-a intamplat asa.

Cea mai plauzibila explicatie este aceea ca, in timp ce s-au angajat cei 283.000 salariati noi, s-au disponibilizat cam tot atatia vechi.

Nu trebuie sa fii Pitagora ca sa pricepi acest fapt aritmetic, dar realitatea se dovedeste complicata si schiar perversa: in timp ce pargiile administratiei Obama sprijina crearea noilor locuri de munca, parghiile economiei de piata sprijina disponibilizarile, atata timp cat consumul nu creste.

Si noi ne hranim cu iluzii

Altfel spus, daca statul adopta politici economice capabile sa creeze joburi, acelasi stat este incapabil sa nascoceasca ceva, pentru ca joburile deja existente sa nu porneasca pe apa sambetei.

Se dovedeste inca o data ca oricate locuri de munca s-ar crea prin sprijinul guvernelor, atata timp cat nu exista conditiile economice pentru cresterea consumului, reducerea somajului ramane o iluzie.

Citeste continuarea pe ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#economie sua, #loc munca, #somaj sua , #Stiri International