ONU estimeaza ca economia mondiala va inregistra o crestere de 2,4% in 2013

Vineri, 18 Ianuarie 2013, ora 08:59
1043 citiri
ONU estimeaza ca economia mondiala va inregistra o crestere de 2,4% in 2013

Economia mondiala va inregistra o crestere de 2,4% in 2013, urmata de un avans de 3,2% in 2014, a estimat miercuri Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD) in raportul sau intitulat "Situatia si perspectivele economiei mondiale in 2013".

Aceste estimari de crestere raman sub performantele inregistrate de economia mondiala inainte de criza, subliniaza directorul diviziei de studii macroeconomice de la UNCATD, Alfredo Calcagno. Potrivit acestuia, "riscul caderii intr-o noua recesiune nu poate fi exclus", in special in situatia in care criza din zona euro se agraveaza sau economia chineza va cunoaste o incetinire brusca.

Potrivit raportului realizat de experti UNCATD, la patru ani dupa criza financiara internationala economia mondiala are dificultati in a-si reveni. In 2012, economia mondiala a inregistrat din nou o incetinire a ritmului de crestere, cu un avans de 2,2%, fata de cresterea de 2,7% inregistrata in 2011.

Anumite state au recazut in recesiune in 2012, iar pentru alte state situatia s-a agravat cu o crestere a ratei somajului peste 20%, in special in tarile din Sudul Europei.

"Zona euro este in recesiune iar PIB-ul regiunii ar urma sa inregistreze o crestere de doar 0,3% in 2013, urmand a se intari pana la 1,4% in 2014', se arata in raportul UNCTAD.

In cazul Uniunii Europene, UNCTAD subliniaza ca cinci state au fost in recesiune in 2012 in timp ce rata somajului in zona euro a atins un nivel record de aproape 12%, cu un punct procentual mai mult decat in 2011.

In economiile in tranzitiile, adica statele din CSI, din sud-estul Europei si Rusia, cresterea economica a ramas relativ sustinuta in 2012, la 3,5%. In acest an, cresterea ar urma sa se accelereze la 3,6% pentru ca in 2014 sa ajunga la 4,2%.

Pentru Romania, scenariul de baza luat in vedere de UNCTAD este cel al unei accelerari a ritmului de crestere economica la 2,3% in 2013 si 3,0% in 2014, de la o crestere estimata de 1% in 2012.

"Bulgaria si Romania ar putea sa se confrunte cu riscuri suplimentare deoarece au legaturi comerciale, financiare si de investitii puternice cu Grecia si Italia", estimeaza UNCTAD.

Pentru a remedia problema, raportul face un apel la abandonarea programelor contraproductive de austeritate in tarile industrializate.

"Accentul actual pe consolidarea fiscala pe termen scurt, in special in tarile dezvoltate, s-a dovedit a fi contraproductiv", iar pentru a remedia situatia este nevoie de o modificare a accentului "dinspre consolidarea pe termen scurt spre cresterea economica robusta si alinierea politicilor fiscale cu politicile structurale care sprijina crearea de locuri de munca", ae arata in raportul UNCTAD.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#economie mondiala 2013, #ONU estimari economie 2013, #ONU estimari economie Romania , #Stiri International