ONU a ajuns, dupa 18 luni de negocieri, la o formula de pact privind imigratia. SUA nu-l semneaza

Vineri, 13 Iulie 2018, ora 21:31
1061 citiri
ONU a ajuns, dupa 18 luni de negocieri, la o formula de pact privind imigratia. SUA nu-l semneaza
Foto: Arhiva Ziare.com

Statele membre ale ONU au aprobat vineri, cu exceptia SUA, crearea unui Pact mondial neconstrangator privind migratiile, informeaza AFP.

"Migrantii sunt un motor extraordinar de crestere", a subliniat secretarul general al Natiunilor Unite, Antonio Guterres, salutand acest nou "Pact mondial pentru o migratie sigura, ordonata si reglementata".

Chiar daca Pactul este "neconstrangator, el constituie un pas fara precedent pentru a creste cooperarea internationala", a aratat secretarul general.

Pactul va fi aprobat in mod oficial cu ocazia unei conferinte internationale ce va avea loc in Maroc, la mijlocul lunii decembrie.

Documentul de 25 de pagini, a carui negociere s-a intins pe durata a 18 luni, include o serie de principii (apararea drepturilor omului, a drepturilor copiilor, recunoasterea suveranitatii nationale s.a.) si cuprinde un catalog de masuri care sa ajute tarile sa faca fata migratiilor: imbunatatirea informarii, masuri pentru mai buna integrare a migrantilor, schimb de expertiza s.a.

"Pactul mondial nu va impune nimic nimanui, dar propune solutii", a declarat ambasadorul mexican Juan Jose Gomez Camacho, care a condus negocierile, alaturi de ambasadorul elvetian Jurg Lauber.

"Nu avem de ales intre a accepta sau a respinge migratiile. Ele sunt aici, se intampla peste tot in lume", sublinia presedintele Adunarii Generale a ONU, slovacul Miroslav Lajcak, la deschiderea negocierilor.

SUA s-au retras la sfarsitul lui 2017 din procesul de elaborare a Pactului, afirmand ca acesta contine prevederi ce contravin politicii presedintelui Donald Trump in domeniul imigratiei.

Numarul migrantilor in lume este estimat la 258 milioane de persoane, adica 3,4% din populatia globului. ...citeste mai departe despre "ONU a ajuns, dupa 18 luni de negocieri, la o formula de pact privind imigratia. SUA nu-l semneaza" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pact ONU migratie , #Stiri International