Olanda a trecut testul alegerilor - Europa este in siguranta. Pentru moment

Joi, 16 Martie 2017, ora 14:08
1044 citiri

Olandezii s-au mobilizat exemplar pentru alegerile parlamentare de miercuri, respingand retorica de extrema dreapta, antiimigranti si anti-UE a lui Geert Wilders, iar Europa este in siguranta. Pentru moment, insa, pentru ca urmeaza doua incercari si mai mari.

Prezenta la vot a fost de 82 la suta, iar o proportie covarsitoare dintre alegatori a fost pentru partidele pro-UE, fapt care l-a facut pe Thomas Lahey, colaborator Huffington Post, sa scrie ca Olanda a trecut testul alegerilor.

Partidul premierului Mark Rutte, VVD, este singurul care va avea peste 30 de parlamentari, in timp ce alte trei formatiuni vor avea in jur de 20 de alesi in noul Legislativ.

Acest rezultat ii permite premierului sa formeze o coalitie de guvernamamant cu alte partide, fara cel al lui Wilders, cu care nu vor sa colaboreze, in ciuda disponibilitatii aratate de acesta.

Citeste mai multe despre rezultatele alegerilor

Iata si ce a spus Mark Rutte, dupa castigarea alegerilor

Si toate astea sunt vesti bune pentru Europa, noteaza sursa citata.

Pe scena europeana, liderii au rasuflat usurati, deocamdata. Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a felicitat pe olandezi, asemenea presedintelui Consiliului European, Donald Tusk.

Citeste mai multe reactii ale liderilor europeni

De altfel, Rutte este simpatizat in randul liderilor europeni, iar ministrul sau de Finante, Jeroen Dijsselbloem, de la partidul PvdA, este presedintele Eurogrupului - consiliul de ministri de Finante ai zonei euro. Membru fondator al Uniunii Europene, Olanda este de mult timp pro-UE si, in ciuda amenintarii extremiste Wilders, pare sa ramana asa si astazi, subliniaza Huffington Post.

Acum, insa, toata atentia este indreptata catre Franta si Germania, unde principalele partide sunt impotriva gruparilor de extrema-dreapta.

Primele alegeri sunt cele prezidentiale din Franta, din 23 aprilie si, cel mai probabil, 7 mai, cand ar urma sa aiba loc turul al doilea. Disputa a devenit deosebit de interesanta, din cauza prabusirii complete a Partidului Socialist si a scandalului din jurul candidatului republican, Francois Fillon.

Un fost ministru al Economiei din acest mandat al lui Francois Hollande, Emmanuel Macron, candideaza ca independent si are prima sansa in sondaje, inaintea candidatei extremiste a Frontului National, Marine Le Pen. In plus, aceasta si-a exprimat pozitiile anti-UE si anti-euro si a promis sa reduca drastic imigratia din tarile musulmane in Franta.

Mac ...citeste mai departe despre "Olanda a trecut testul alegerilor - Europa este in siguranta. Pentru moment" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Europa alegeri parlamentare Olanda, #rezultat alegeri Olanda, #Mark Rutte castigat alegeri Olanda, #Geert Wilders alegeri Olanda, #alegeri Germania Franta , #Stiri International