O printesa japoneza renunta la statutul sau si se casatoreste cu un om de rand - Monarhia e in pericol

Joi, 18 Mai 2017, ora 10:46
1003 citiri

Printesa japoneza Mako, nepoata imparatului Akihito, renunta la statutul sau regal pentru a se casatori cu om de rand.

Casa Imperiala nipona a transmis ca urmeaza ca printesa in varsta de 25 de ani sa se logodeasca cu Kei Komuro, de aceeasi varsta, pe care l-a cunoscut in timpul studiilor, la Universitatea Crestina Internationala din Tokio. Acesta lucreaza la o firma de avocatura, arata CNN.

Logodna nu va fi oficiala pana cand nu va avea loc ceremonia schimbului de cadouri, asteptata de intreaga tara.

Insa ceremonia vine intr-un moment nu prea bun pentru Japonia si monarhia sa, familia regala devenind tot mai mica si dominata de prezente feminine. Astfel, din 19 membri, 14 sunt de sex feminin.

Conform traditiei si legilor in vigoare, tronul nu poate fi transmis decat reprezentantilor de sex masculin. Iar acestia au ramas doar trei: printul Naruhito, fratele sau mai mic, Akishino, si fiul celui din urma, printul Hisahito.

In afara de printesa Mako, mai sunt sase printese nemaritate. Cand vor face pasul spre casatorie, daca vor alege oameni de rand, si acestea isi vor pierde rangul. Prin urmare, familia regala nu va mai avea suficienti membri pentru a continua sa-si indeplineasca indatoririle publice.

Imparatul Akihito, care va implini 83 de ani in decembrie, el fiind cel de-al 125-lea monarh al Japoniei, descendent direct al primului imparat Jimmu, care a domnit in 660 i. Hr., a dat de inteles, vara trecuta, ca varsta inaintata incepe sa-i afecteze abilitatea de a conduce si ca nu crede ca va mai putea continua ca pana acum.

Anuntul sau a venit la cateva luni dupa ce Casa Imperiala transmisese ca el si imparateasa Michiko, in varsta de 82 de ani, isi vor rari aparitiile publice.

Legea cere ca un imparat sa conduca pe viata, asa ca e o situatie delicata. Ca imparatul sa poata abdica, parlamentul nipon va trebui sa fie de acord cu acest lucru. De altfel, saptamana aceasta se asteapta votul in ambele camere ale Parlamentului.

Citeste mai multe despre legislatia din Japonia, care nu-i permite imparatului sa abdice. ...citeste mai departe despre "O printesa japoneza renunta la statutul sau si se casatoreste cu un om de rand - Monarhia e in pericol" pe Ziare.com

#printesa Japonia renunta statut, #printesa Mako logodna, #printesa Mako logodeste om rand, #monarhie Japonia pericol , #Stiri International