NY Times sugereaza ca seful FBI a fost demis de Trump pentru ca a refuzat sa ii jure loialitate

Vineri, 12 Mai 2017, ora 10:39
1056 citiri
NY Times sugereaza ca seful FBI a fost demis de Trump pentru ca a refuzat sa ii jure loialitate
Foto:Facebook/Donald Trump

La doar sapte zile dupa investirea republicanului Donald Trump, acesta din urma a participat la cina privata in directorul Biroului Federal de Investigatii, marturisindu-le ulterior unor asociati ca a cerut un juramant de loialitate din partea lui James Comey.

Acea noapte din ianuarie a prevestit caderea surprinzatoare a lui Comey din gratiile presedintelui de la Casa Alba.

In timp ce mancau, cei doi discutau nimicuri despre alegeri si despre dimensiunea multimilor de oameni care au participat la mitingurile electorale ale lui Donald Trump.

Insa, presedintele a orientat discutia spre loialitate si i-a cerut directorului agentiei de informatii daca ar putea sa-i jure loialitate. Comey a ezitat sa faca un asemenea juramant, tocmai pentru ca legea cere numirea unui director nepartizan la conducerea Biroului Federal de Investigatii.

Comey i-a promis presedintelui ca va fi intotdeauna sincer, dar nu reprezinta o persoana de "incredere" pe scena politica traditionala, pentru ca nu acesta este rolul sau ca director al FBI.

Casa Alba a dezmintit aceasta relatare de la cina privata, iar presedintele Trump a declarat ca nu a vorbit in niciun moment despre loialitate cu James Comey.

Raspunsurile prezentate de directorul agentiei nu l-au multumit pe presedinte, potrivit unor asociati ai fostului director FBI. Nemultumit, Trump a cerut pentru a doua oara un juramant de loialitate din partea directorului agentiei, dar acesta a refuzat din nou, precizand ca va fi intotdeauna sincer in relatie cu ocupantul de la Casa Alba.

Presedintele a continuat sa puna presiune, intreband daca nu poate sa fie vorba de o "loialitate sincera". "Vei primi asta", i-a raspuns Comey.

De-a lungul carierei sale, miliardarul republican a cerut adesori juraminte de loialitate din partea oamenilor cu care a lucrat, eliberandu-i din functie pe angajatii care nu dadeau impresia de suficienta incredere.

Insa, este posibil ca presedintele nu a inteles faptul ca traditia le cere directorilor agentiei sa nu fie loialisti din punct de vedere politic. In anii '70, congresmenii au adoptat o lege prin care directorul FBI primeste un mandat de zece ani pentru a fi independenti in relatie cu presedintii care trec pe la Casa Alba.

Comey a povestit detaliile acestei intalniri mai multor apropiati, sub conditia ca nu vor discuta public atat timp cat ramane la conducerea FBI.

Presedintele Trump a semnat miercuri noaptea scrisoarea de demitere a directorului Comey, argumentand ca ...citeste mai departe despre "NY Times sugereaza ca seful FBI a fost demis de Trump pentru ca a refuzat sa ii jure loialitate" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#seful FBI demis, #Donald Trump demis James Comey , #Stiri International