Noul guvern al Austriei va fi format tot de vechiul premier Sebastian Kurz

Luni, 07 Octombrie 2019, ora 16:41
1027 citiri
Noul guvern al Austriei va fi format tot de vechiul premier Sebastian Kurz
Foto: Facebook/Sebastian Kurz

Seful Partidului Poporului (OeVP), fostul prim-ministru austriac Sebastian Kurz, a carui formatiune s-a plasat pe primul loc in alegerile anticipate de la 29 septembrie, a fost mandatat oficial, luni, de presedintele austriac Alexander Van der Bellen cu formarea noului guvern, insa negocierile se anunta dificile.

"Voi incepe in aceasta saptamana discutii cu toti liderii partidelor reprezentate in parlament", a declarat Kurz in fata jurnalistilor, mentionand ca prioritati infruntarea actualei "rele conjuncturi economice", reducerea impozitelor, lupta impotriva imigratiei ilegale si a incalzirii climatice, transmite AFP.

Dupa discutiile cu responsabilii diferitelor partide, Kurz urmeaza sa-i comunice presedintelui formatiunea cu care intentioneaza sa guverneze.

Rezultatele definitive comunicate joi au confirmat victoria partidului condus de Kurz, cu 37,46% din voturi, care a devansat cu mult SPOe (social-democrat, 21,18%, cel mai slab scor din istorie), Partidul Libertatii (FPOe, extrema dreapta, 16,17%), precum si pe Verzi (13,90%) si pe liberali (8,10%).

Sebastian Kurz, in varsta de 33 de ani, s-a aflat la putere timp de 18 luni impreuna cu FPOe, inainte ca un scandal de coruptie in care a fost implicata aceasta formatiune sa puna capat prematur guvernarii sale.

"Nu vedem rezultatul alegerilor ca pe un mandat de a forma un guvern", a declarat saptamana trecuta noul lider al Partidului Libertatii, Norbert Hofer. "Dar daca o situatie neprevazuta se va produce anul viitor si inca nu va exista un guvern, FPOe ar putea sa-si reevalueze poate pozitia", a adaugat el.

In lipsa aliatului sau, Sebastian Kurz s-ar putea indrepta spre coalitia "traditionala" cu social-democratii sau spre o alianta inedita cu Verzii, mari castigatori ai scrutinului, cu un plus de 10% fata de precedentele alegeri.

Liderul Verzilor, Werner Kogler, a avertizat ca va intra intr-o alianta cu seful conservatorilor doar daca acesta va opera o "schimbare politica radicala", cu angajamente concrete in probleme de mediu.

Presedintele Alexander Van der Bellen, fost lider al ecologistilor, a afirmat luni ca viitorul executiv va trebui sa abordeze cu multa seriozitate "protectia climei". ...citeste mai departe despre "Noul guvern al Austriei va fi format tot de vechiul premier Sebastian Kurz" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Sebastian Kurz nou Guvern, #Sebastian Kurz Austria , #Stiri International