Noul director al Organizatiei Mondiale a Comertului este brazilianul Roberto Azevedo

Miercuri, 08 Mai 2013, ora 17:42
1898 citiri
Noul director al Organizatiei Mondiale a Comertului este brazilianul Roberto Azevedo

Brazilianul Roberto Azevedo a fost selectat in mod oficial pentru postul de director general al Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), a declarat miercuri presedintele comitetului de selectie, ambasadorul Pakistanului, Shahid Bashir.

Azevedo ii va succeda in functie francezului Pascal Lamy incepand cu data de 1 septembrie 2013 pentru un mandat de patru ani. Acesta va fi primul sud-american care va conduce OMC de la crearea sa in 1995, transmite AFP.

"Roberto Azevedo a fost in frunte la fiecare etapa a procesului de selectie", a declarat Shahid Bashir. Numirea oficiala a lui Azevedo va avea loc saptamana viitoare cu prilejul unei reuniuni a celor 159 de state membre ale OMC.

Procesul de selectie a noului director general al OMC a durat patru luni si a presupus trei runde de departajare. Un numar fara precedent de noua candidati au intrat in cursa, iar dupa doua runde de selectie au mai ramas doar doi candidati: Roberto Azevedo (Brazilia) si Herminio Blanco Mendoza (Mexic).

In varsta de 55 de ani Azevedo este reprezentantul Braziliei la OMC din 2008. Contracandidatul sau, Herminio Blanco, 62 de ani, a fost negociatorul sef al Mexicului pentru acordul istoric de liber schimb Alena semnat in 1994.

OMC a fost creata in 1995 in ideea de a avansa negocierile comerciale mondiale si a ridica barierele comerciale, care includ subventii, taxe excesive si reglementari.

Azevedo va prelua conducerea unei organizatii care incearca sa-si revina dupa esecul negocierilor din runda Doha. Regulile care guverneaza comertul mondial dateaza din 1994, cand economia chineza era de 15 ori mai mica decat in prezent.

#Roberto Azevedo director OMC, #conducere Organizatia Mondiala Comertului, #selectie director general OMC, #comert mondial , #Stiri International