Negocieri Brexit: Va fi Romania barca de salvare a Marii Britanii?

Vineri, 28 Aprilie 2017, ora 12:01
2450 citiri

Brexit - Ce prioritati trebuie sa aiba Uniunea Europeana? Vom avea un Brexit abrupt sau lin? Va juca Romania rolul central in prelunigrea negocierilor? Suntem pregatiti de un rol atat de important? Care este viitorul relatiilor UE - Marea Britanie?

Uniunea Europeana (UE) si Marea Britanie se afla la startul negocierilor pentru Brexit dupa ce, luna trecuta, Guvernul de la Londra a notificat formal Consiliul European privind intentia de a parasi UE.

Drept consecinta, Consiliul European va adopta, sambata, prioritatile de negociere ale Uniunii privind Brexit. In acest context, merita sa ne punem urmatoarele intrebari: care trebuie sa fie prioritatile zero de negociere ale Uniunii Europene, la ce tip de Brexit sa ne asteptam - lin sau abrupt - si cum va arata viitorul relatiilor dintre Marea Britanie si UE?

Romania, care va detine presedintia Consiliului Uniunii Europene in perioada in care ar trebui sa se ratifice acordul privind Brexit, in prima parte a anului 2019, va avea, astfel, un rol deosebit de important in aceste negocieri - o adevarata palma morala fata de politicienii populisti din Marea Britanie care au denigrat Romania ori de cate ori au putut.

Acest rol al tarii noastre ar putea deveni chiar unul crucial daca negocierile, de altfel, de o profunzime complexa, vor necesita mai mult timp decat cel prevazut in Tratatul privind Uniunea Europeana.

Drepturile cetatenilor UE din Marea Britanie - prioritate zero de negociere

Imediat dupa ce au fost publicate rezultatele referendumului privind iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, acum aproape un an, am spus ca prioritatea zero a politicienilor din Romania trebuie sa fie drepturile cetatenilor romani aflati in Marea Britanie.

Sunt oameni care au mers sa munceasca, sa traiasca, sa studieze intr-un alt stat membru al Uniunii Europene si s-au trezit peste noapte, fara sa-si doreasca acest lucru, in afara UE.

Nu este vina lor ca Marea Britanie a vrut sa paraseasca Uniunea si nu trebuie sa fie victimele colaterale ale Brexit. Este, deci, datoria politicienilor romani sa puna ca prioritate in negocierile cu Marea Britanie apararea drepturilor acestor cetateni.

In aceeasi situatie sunt, insa, si alte milioane de cetateni europeni: bulgari, polonezi, italieni, germani etc.

De aceea, Partidul Popular European si-a asumat ca prioritate de negociere asigurarea drepturilor cetatenilor europeni din Marea Britanie. Este clar ca aceasta trebuie sa fie prioritatea zero de negociere a ...citeste mai departe despre "Negocieri Brexit: Va fi Romania barca de salvare a Marii Britanii?" pe Ziare.com

#Romania negocieri Brexit UE , #Stiri International