Ne luptam cu morile de vant? De ce nu poate functiona propaganda Occidentului in Rusia si cum a reusit Moscova sa scoata oamenii in strada la Berlin

Miercuri, 26 Aprilie 2017, ora 17:50
2928 citiri
Ne luptam cu morile de vant? De ce nu poate functiona propaganda Occidentului in Rusia si cum a reusit Moscova sa scoata oamenii in strada la Berlin
Foto: captura video Privesc.eu

Razboiul informational este eficace in societatile in care oamenii nu au incredere in institutii si in liderii lor, asa cum e cazul Uniunii Europene. In schimb, "rusii sunt relativ imuni la propaganda occidentala" si vor fi atata timp cat au incredere in Vladimir Putin, spune sociologul Dan Dungaciu.

Dan Dungaciu, directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale "Ion I.C. Bratianu" al Academiei Romane (ISPRI), a facut aceste declararii miercuri, in cadrul conferintei "Razboiul informational, sub lupa", organizata sub egida Academiei Romane, la care a fost lansat Laboratorul pentru Analiza Razboiului Informational si Comunicare Strategica (LARICS).

Inregistrarea integrala a conferintei poate fi urmarita pe privesc.eu.

Incredere vs neincredere

"O realitate falsa perceputa ca reala devine reala prin consecinte", a subliniat de la bun inceput Dan Dungaciu, precizand ca pe asta se bazeaza si razboiul informational.

Sociologul a dat exemplul unei banci. "Daca o comunitate ampla afla ca o banca intra in faliment, stire falsa, si se repede sa scoata banii, stirea devine adevarata prin consecinte: banca da faliment. Dar trebuie sa existe o neincredere prealabila in sistemul financiar pentru ca un asemenea zvon sa produca efecte", a explicat el, adaugand ca eficacitatea unui razboi informational este direct proportionala cu lipsa de incredere din societatea tinta.

In aceste conditii, "daca ne raportam doar la cei care lanseaza informatii false, dar nu si la mediul asupra careia sunt lansate, ratam cel putin jumatate din tablou, probabil cea mai importanta (jumatate - n.red.) ", a mentionat directorul ISPRI.

Dan Dungaciu sustine ca "nu poti sa rezolvi lipsa de incredere din societate prin atentia sporita pe emitentul surselor false", pentru ca "inseamna sa faci implozie cum a facut URSS, care a crezut ca se poate apara cu tunuri, tancuri, si a facut implozie fara ca cineva sa fi tras un foc de arma, s-a prabusit, pur si simplu".

Sociologul a mai explicat ca razboiul informational este eficace in spatiile in care increderea in institutii este scazuta.

"Asta inseamna geopolitica neincrederii: comunitati, spatii ample, intre care as integra si UE, sunt intr-un soi de criza, pe care o vedem explicitata prin jumatate de vot extremist care s-a aplicat in Franta, de pilda.

E semnul unei crize profunde, nu e semnul ca au citit programul lui Melenchon, pe care nu l-a citit nimeni (acolo scrie ca Franta trebuie sa se alieze cu ...citeste mai departe despre "Ne luptam cu morile de vant? De ce nu poate functiona propaganda Occidentului in Rusia si cum a reusit Moscova sa scoata oamenii in strada la Berlin" pe Ziare.com

#razboi informational Romania Rusia Europa , #Stiri International