Nave rusesti pun in pericol comunicatiile dintre Europa si SUA

Vineri, 15 Decembrie 2017, ora 12:44
1131 citiri
Nave rusesti pun in pericol comunicatiile dintre Europa si SUA
Foto: Arhiva Facebook/Arhiva NATO

Comunicatiile si comertul dintre Statele Unite si Europa sunt in pericol, avertizeaza presedintele unui comitet militar al NATO. Ofiterul de aviatie Marshall Peach spune ca mai multe vase rusesti au fost depistate navigand in apropierea cablurilor subacvatice care fac legatura intre cele doua continente.

Aceste nave rusesti reprezinta "un nou risc la adresa prosperitatii noastre si a stilului nostru de viata. Sectionarea acestor cabluri care brazdeaza fundul oceanului ar duce la incetarea imediata si catastrofala a internetului si a comertului international dintre Statele Unite, Europa si alte state din restul lumii", a precizat Marshall Peach, citat de The Guardian.

Ofiterul englez sustine ca Marea Britanie trebuie sa isi modernizeze flota pentru a face fata noilor amenintari.

Avertizarea sa vine dupa ce, in urma cu mai putin de o saptamana, parlamentarul conservator Rishi Sunak publicase un raport potrivit caruia 97% dintre comunicatiile globale se desfasoara prin intermediul acestor cabluri subacvatice. De asemenea, acestea ar fi canalele prin care se transmit informatii privind tranzactii zilnice in valoare de 10 trilioane de dolari.

Tot raportul Sunak preciza ca submarine rusesti circula foarte aproape de aceste cabluri. Documentul aminteste de asemenea ca, inainte de a invada Crimeea, Rusia i-a taiat acesteia cablurile subacvatice care ii asigurau legaturile cu exteriorul.

Mai multi analisti britanici sustin, insa, ca avertizarea lui Marshall Peach a fost formulata pe fondul intentiei Cabinetului Marii Britanii de a face schimbari majore privind politica de aparare. Mai exact, Regatul Unit ar urma sa reduca numarul de marinari militari de la 7.000 la 6.000. In plus, ar urma sa traga pe linie moarta doua mari nave amfibii.

Aceiasi analisti spun ca rusii care navigheaza in zona sunt mai degraba interesati sa sa intercepteze transmisii dintre Statele Unite si Europa si mai putin sa sectioneze cablurile.

G.K.

Avioanele de lupta ale Rusiei au pandit coastele SUA 4 zile consecutivRusia colaboreaza cu SUA pentru dezamorsarea crizei nucleare din Coreea de NordPutin avertizeaza: Rusia va raspunde insolentei SUA dupa noile sanctiuni ...citeste mai departe despre "Nave rusesti pun in pericol comunicatiile dintre Europa si SUA" pe Ziare.com

#Atlantic amenintare SUA Rusia nave, #cabluri subacvatice SUA Europa Rusia, #submarine Rusia cabluri Europa SUA , #Stiri International