NATO este prea mare pentru a se prabusi, dar prea mica pentru a conta cu adevarat?

Sambata, 27 Mai 2017, ora 18:00
1049 citiri
NATO este prea mare pentru a se prabusi, dar prea mica pentru a conta cu adevarat?
Foto: Arhiva Ziare.com

Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord a fost principala alianta militara internationala din ultimii 70 de ani, insa rolul sau continua sa fie in mare masura necunoscut publicului larg.

In contextul summitului Aliantei din aceasta saptamana, primul la care a participat presedintele american Donald Trump, au fost multi cei care au intrebat "Ce este NATO?", scrie Seth A. Johnston, profesor de relatii internationale la Academia Militara West Point, in The Hill.

La inceput acestui an, Trump a numit Alianta "invechita", insa presedintele si-a schimbat parerea ulterior.

Cresterea cheltuielile de aparare la 2% din produsul intern brut de catre aliatii europeni este in prezent principalul obiectiv al administratiei americane in ceea ce priveste NATO, in linie cu aproape toate administratiile americane de pana acum, incepand cu Eisenhower.

De asemenea, Trump a cerut ca NATO sa faca mai mult pentru a combate terorismul, asa cum au facut inaintea lui Obama si Bush.

In timp ce agenda americana se bucura de sustinere generala in cadrul Aliantei, principalul pericol pentru aceasta este faptul ca actiunile sale raman complet necunoscute in afara organizatiei.

NATO ar tebuie sa vada un semnal de alarma in rezultatul referendumului pentru Brexit, in urma caruia britanicii care au votat "pentru" au luat cu asalt Google cu intrebarea "Ce este Uniunea Europeana?"

Elitele din mediul securitatii nationale considera NATO o organizatie prea mare pentru a se prabusi, in timp ce multi cetateni o vad ca prea mica pentru a conta.

Prin urmare, NATO ar trebui sa isi intensifice eforturile pe partea de comunicare, considera Johnston.

Cancelarul german Angela Mekel a adus la inaugurarea noului sediu NATO de la Bruxelles o bucata din Zidul Berlinului, subliniind rolul Aliantei in unificarea Germaniei si in prabusirea comunismului in Europa.

La randul sau, presedintele Trump a prezentat o bucata din turnurile gemene de la New York, lovite in atentatele din 11 septembrie 2001, care a reprezentat un moment de referinta in istoria NATO.

Summitul NATO din aceasta saptamana poate avea cel putin un succes partial daca aceste lucuri, precum si altele legate de ce este si ce face NATO, cum ar fi rolul sau in spatiul cibernetic, apararea antiracheta, combaterea pirateriei si lupta impotriva Statului Islamic, devin cunoscute la scara mai larga. ...citeste mai departe despre "NATO este prea mare pentru a se prabusi, dar prea mica pentru a conta cu adevarat?" pe Ziare.com

#ce este NATO, #Summit NATO, #rol NATO , #Stiri International