Mubarak va fi eliberat din inchisoare. Astfel se incheie Primavara Araba din Egipt

Marti, 14 Martie 2017, ora 08:25
953 citiri

Justitia egipteana a decis ca fostul presedinte Hosni Mubarak, care a condus tara cu o mana de fier timp de 30 de ani, sa fie eliberat, marcand in acest fel, in mod simbolic, inchiderea capitolului Primaverii Arabe in aceasta tara.

Incheierea dosarelor judiciare si eliberarea viitoare a lui Mubarak, in varsta de 88 de ani, pun punct problemelor fostului sef de stat, care a fost nevoit sa plece de la putere pe 11 februarie 2011, la finalul unei revolte de 18 zile reprimata in sange.

"Ideea Primaverii Arabe a incetat sa existe in Egipt", a declarat, luni, pentru AFP, Mai Mogib, o profesoara de stiinte politice de la Universitatea Cairo.

In opinia ei, "a discuta despre Mubarak si despre simbolurile perioadei sale este (de-acum) acceptabil in presa si pe strada".

Dupa o perioada democratica, de la jumatatea lui 2012 si pana la jumatatea lui 2013, in urma alegerii islamistului Mohamed Morsi ca presedinte, tara a recazut in mana militarilor, odata cu Abdel Fatah el-Sisi, care l-a indepartat de la putere pe primul presedinte civil ales al tarii.

Numerosi lideri ai Primaverii Arabe au fost incarcerati sau obligati sa plece in exil.

In ceea ce priveste situatia economica - dezastruoasa - a tarii, ea a devenit principala preocupare a egiptenilor.

De cand a fost arestat, in aprilie 2011, Mubarak a fost internat intr-un spital militar din Cairo, in regim de supraveghere la domiciliu.

Avocatul Farid el-Deeb a declarat ca Mubarak "va putea sa se intoarca acasa atunci cand medicii vor spune ca va putea fi externat".

El nu va putea, insa, sa plece in strainatate, potrivit avocatului sau.

Fostului presedinte i s-a interzis sa calatoreasca, din cauza unei anchete a organismului egiptean cu privire la averi ilicite, care supravegheaza averile acumulate fraudulos.

Procesele lui Mubarak

Mubarak a fost judecat in doua mari procese de cand a plecat de la putere.

Intr-unul dintre principalele dosare, el a fost acuzat ca a incitat la crima participanti la manifestatiile din timpul revoltei, in care au fost ucise aproximativ 850 de persoane in timpul confruntarilor cu Politia.

El a fost condamnat la inchisoare pe viata in iunie 2012, insa Justitia a dispus sa aiba loc un nou proces.

In noiembrie 2014, alt tribunal, care il rejudeca, a dispus pana la urma sa se abandoneze acuzatiile, exonerandu-l astfel pe Mubarak, insa Parchetul a facut recurs.

La 2 martie, Curtea de Casatie a confirmat abandonarea acuzatiilor.

In alt mare proces, ...citeste mai departe despre "Mubarak va fi eliberat din inchisoare. Astfel se incheie Primavara Araba din Egipt" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Mubarak eliberat inchisoare Egipt , #Stiri International