Moody's: Tarile care beneficiaza de asistenta FMI nu sunt ferite de intrarea in incapacitate de plata

Miercuri, 14 August 2013, ora 12:22
1391 citiri
Moody's: Tarile care beneficiaza de asistenta FMI nu sunt ferite de intrarea in incapacitate de plata

Tarile care beneficiaza de asistenta Fondului Monetar International (FMI) nu sunt ferite de intrarea in incapacitate de plata, arata un studiu publicat marti de agentia de evaluare financiara Moody's, transmite AFP.

"Tarile sub asistenta FMI sunt expuse la riscuri importate de intrare in incapacitate de plata din cauza vulnerabilitatilor lor pe termen lung, in pofida sprijinului solid pe care il ofera in general aceste programe de ajutor", subliniaza acest studiu, care acopera perioada 1983-2012 si 168 de tari, dintre care 114 au primit sprijinul Fondului.

Potrivit Moody's, 16,4% din toate aceste tari au intrat in incapacitate de plata cu privire la o parte din datoriile lor intr-o perioada de cinci ani de la debutul programului de asistenta a Fondului.

In studiul (intitulat "IMF Program Participation Underscores Medium-Term Sovereign Credit Challenges") Moody's a descoperit ca din cele 168 de state analizate in perioada 1983-2002 au fost 131 de cazuri in care statele suverane au intrat in incapacitate de plata cu privire la bondurile lor in valuta sau moneda locala sau cu privire la imprumuturile bancare ale unui numar de 84 de tari.

In aceeasi perioada, au avut loc 632 de acorduri FMI cu 114 tari. De asemenea, jumatatea cazurilor de incapacitate de plata a statelor care au avut loc dupa 1983 au fost precedate de programe ale FMI cu doi ani inainte. Dupa 2000, procentul a urcat la 70%.

"Riscul ridicat de default pentru tarile care beneficiaza de programe cu FMI este consistent cu politica Moody's de a mentine un rating din categoria non-investment-grade pentru tarile respective", a declarat analistul Moody's, Elena Duggar.

Cu toate acestea, Moody's subliniaza ca studiul sau arata, de asemenea, ca o mare parte din tarile sub asistenta FMI nu au intrat in incapacitate de plata, chiar daca multe dintre ele nu aveau acces la pietele financiare, semn ca deseori programele FMI au fost eficiente in a reduce riscul de intrare in incapacitate de plata.

"Mai mult, chiar daca intrarea in incapacitate de plata nu a fost evitata, programele FMI au fost eficiente in reducerea impactului macroeconomic al defaultului, de exemplu prin oferirea de finantare si sprijinirea unui proces mai ordonat de restructurare", precizeaza Duggar.

Dupa un reflux la inceputul anilor 2000, numarul de cereri pentru programe de ajutor ale FMI a crescut dupa criza financiara din 2008. In prezent, mai mult de 60 de tari (in principal din Africa) beneficiaza de credite de la FMI. De asemenea, patru state din zona euro (Grecia, Irlanda, Portugalia si Cipru) beneficiaza de sprijinul financiar al FMI in cadrul planurilor international de ajutor concepute in comun cu Uniunea Europeana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#asistenta FMI, #tari incapacitate plata, #criza economica mondiala, #evaluare financiara Moodys , #Stiri International