Moody's coboara ratingul Ucrainei la "Caa2"

Luni, 03 Februarie 2014, ora 10:17
1188 citiri
Moody's coboara ratingul Ucrainei la "Caa2"
Foto: The Guardian

Moody's a coborat ratingul de credit al Ucrainei de la "Caa1" la "Caa2", cu perspectiva negativa, din cauza escaladarii tensiunilor sociale si politice din tara, care genereaza riscul aparitiei unei crize administrative severe si incertitudinii politice pe termen lung.

Un alt factor care a influentat decizia Moody's este cresterea puternica a cererii de valuta, in special din partea populatiei, avand in vedere impactul crizei politice asupra monedei nationale, se arata intr-un comunicat al agentiei de rating.

Hryvna ucraineana, al carui curs este stabilit in consiliul monetar, a inchis vineri in scadere cu 1,8%, la 8,6175 unitati pe dolari, si s-a depreciat in luna ianuarie cu 4,4%, cea mai proasta evolutie din august 2009, potrivit Bloomberg.

Randamentele obligatiunilor ucrainene in dolari cu maturitatea in iunie au crescut vineri pe piata secundara cu peste un punct procentual, la 14,7%, cel mai ridicat nivel de la jumatatea lunii decembrie, dupa ce au inregistrat scaderi la jumatatea saptamanii, in urma demisiei premierului Mikola Azarov.

Ratingul Ucrainei este afectat, potrivit Moody's, si de incertitudini legate de predictibilitatea sprijinului financiar extern din partea Rusiei.

Perspectiva negativa atribuita ratingului este determinata de riscul persistent al unei crize de lichiditate in valuta, chiar si in cazul in care imprumutul de la Rusia urmeaza sa fie distribuit conform planului.

Astfel, Moody's considera ca este putin probabil ca guvernul Ucrainei sa aiba posibilitatea de a aborda in mod eficace problemele structurale ale economiei.

Rusia a distribuit in luna decembrie o prima transa, de 3 miliarde de dolari, din finantarea externa de 15 miliarde de dolari oferita guvernului la un cupon de 5%, impreuna cu o reducere a pretului la gaze, pentru a abandona semnarea unui tratat de asociere cu UE.

Moody's considera ca plata viitoarelor transe din partea Rusiei este incerta.

Marimea pachetului de finantare este similara cu suma vizata de Ucraina in timpul negocierilor anterioare cu FMI, care ar fi fost conditionate de flexibilizarea cursului de schimb valutar, liberalizarea pretului la gaze pentru populatie si consolidarea fiscala, noteaza Moody's.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza Ucraina, #rating tara Ucraina, #efecte proteste Kiev , #Stiri International