Ministrul spaniol de Externe: Britanicii din Spania vor putea sa ramana indiferent de efectul Brexit

Duminica, 22 Octombrie 2017, ora 19:06
961 citiri
Ministrul spaniol de Externe: Britanicii din Spania vor putea sa ramana indiferent de efectul Brexit
Foto: Arhiva Ziare.com

Cetatenii britanici care locuiesc in Spania vor putea sa ramana in tara chiar si in cazul in care Marea Britanie si Uniunea Europeana nu vor ajunge la un acord de Brexit, a anuntat duminica ministrul spaniol de Externe, Alfonso Dastis.

"Sper ca va fi un acord (de Brexit). Daca nu va fi, atunci ne vom asigura ca vietile cetatenilor britanici care locuiesc in Spania nu vor fi perturbate. Asa cum stiti, relatiile dintre Marea Britanie si Spania sunt foarte apropiate in ceea ce priveste economia si schimburile sociale.

Peste 17 milioane de britanici vin in Spania in fiecare an si multi dintre ei locuiesc aici sau se retrag aici... si vrem sa pastram lucrurile la fel cat mai mult posibil", a spus Dastis.

Potrivit oficiului de statistica, Spania gazduieste cel mai mare numar de cetateni britanici care locuiesc in UE (308.805), iar o treime dintre acestia au varste de minimum 65 de ani.

In negocierile privind Brexit, Marea Britanie si Uniunea Europeana nu au ajuns inca la un acord privind aspecte-cheie precum obligatiile financiare ale Marii Britanii fata de Uniunea Europeana, drepturile cetatenilor britanici si europeni, frontiera din Irlanda de Nord.

Joi, ministrul britanic Theresa May a participat la o intrunire cu liderii UE, in care a facut apel la o "urgentare" din partea Uniunii Europene pentru solutionarea chestiunii privind drepturile cetatenilor britanici si europeni dupa Brexit.

Rolul Curtii Europene de Justitie in garantarea drepturilor cetatenilor europeni si britanici a fost un punct de reper. UE sustine ca acest lucru trebuie sa continue, dar ministrii britanici considera ca instanta UE nu va mai avea jurisdictie in Marea Britanie dupa Brexit. ...citeste mai departe despre "Ministrul spaniol de Externe: Britanicii din Spania vor putea sa ramana indiferent de efectul Brexit" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#britanici Spania Brexit , #Stiri International