Ministrul chinez al Apararii: Daca Washingtonul vrea sa se bata, Beijingul se va bate "pana la capat"

Duminica, 02 Iunie 2019, ora 22:42
907 citiri
Ministrul chinez al Apararii: Daca Washingtonul vrea sa se bata, Beijingul se va bate "pana la capat"
Foto: captura video Global Times

Ministrul chinez al apararii, Wei Fenghe, a criticat duminica SUA pentru sprijinul pe care il acorda Taiwanului, pe care Beijingul il considera drept provincie renegata si pentru operatiunile pe care le efectueaza in Marea Chinei de Sud, pe care guvernul chinez o revendica aproape in totalitate, potrivit Reuters si Radio Canada.

Exprimandu-se intr-un forum anual asupra securitatii in Asia, Wei Fenghe a subliniat totusi ca un conflict militar potential intre SUA si China, implicate deja intr-un conflict comercial, ar fi un dezastru.

El a facut aceasta declaratie a doua zi dupa un discurs al secretarului american al apararii, Patrick Shanahan, care in fata aceleiasi audiente a lasat sa se inteleaga ca responsabila de seria de activitati destabilizatoare in Asia ar fi China. Seful Pentagonului i-a invitat pe aliatii Washingtonului in regiune sa-si sporeasca cheltuielile in materie de securitate.

Washingtonul, care contesta ambitiile teritoriale ale Beijingului, si-a inmultit de anul trecut operatiunile maritime in stramtoarea Taiwan, afirmand ca apara libertatea navigatiei si respectarea dreptului international.

SUA sunt principalul sustinator si furnizor de arme al insulei autonome, chiar daca intre ele nu exista nicio legatura oficiala.

"Nicio tentativa vizand sa scindeze China nu va reusi. Orice interferenta in problema Taiwanului este sortita esecului", a spus Wei Fenghe in cursul Dialogului Shangri-La.

Imbracat in uniforma militara, el a adaugat ca Beijingul "se va bate pana la capat" pentru a-si pune in valoare suveranitatea, amintind ca China nu exclude posibilitatea de a recurge la forta in aceasta privinta.

Referindu-se la SUA, fara ca totusi sa le mentioneze explicit, reprezentantul chinez a declarat ca "unele tari din afara regiunii vin in Marea Chinei de Sud pentru a-si etala muschii in numele libertatii navigatiei".

Wei Fenghe a evocat intre altele tensiunile comerciale intre SUA si China, alimentate de cresterea taxelor vamale decisa la inceputul lunii mai de catre presedintele american Donald Trump si careia guvernul chinez i-a raspuns prin masuri similare.

Daca Washingtonul vrea sa se bata, a spus el, Beijingul se va bate "pana la capat". Daca Washingtonul cauta in schimb dialogul, usa va fi intotdeauna deschisa, a adaugat ministrul chinez al apararii.

Citeste mai multe despre:

La doar cateva ore de la impunerea de noi taxe vamale, au fost reluate negocierile comerciale intre SUA si ChinaNYT: Spionii chinezi au f ...citeste mai departe despre "Ministrul chinez al Apararii: Daca Washingtonul vrea sa se bata, Beijingul se va bate "pana la capat"" pe Ziare.com

#ministrul Apararii China SUA Taiwan, #conflict SUA China , #Stiri International