Ministrul britanic de finante cere bancilor sa redreseze creditarea

Luni, 27 Iulie 2009, ora 09:34
1080 citiri
Ministrul britanic de finante cere bancilor sa redreseze creditarea

Ministrul britanic de finante, Alistair Darling, a avertizat bancile din Marea Britanie ca va lua masuri in cazul in care se va dovedi ca impun costuri prea mari de creditare pentru intreprinderile mici si mijlocii, relateaza BBC, citat de NewsIn.

"Nu am stabilizat sistemul bancar printr-un act de caritate", a spus Darling intr-un interviu acordat BBC, adaugand ca este "extrem de ingrijorat" de aceasta situatie.

Acesta a spus ca bancile au datoria de a redresa creditarea, din moment ce salvarea sistemului bancar nu a fost un act caritabil.

Ministrul urmeaza sa se reuneasca luni cu sefii sistemului bancar.

"Vreau ca bancile sa isi redreseze bilanturile contabile, insa, din cauza situatiei in care ne aflam, avem nevoie ca acestea sa acorde credite", a subliniat acesta.

Mai multe banci au avut nevoie de finantare de urgenta de la guvern, din cauza crizei creditelor. Printre acestea se afla Lloyds, ce detine Halifax si Bank of Scotland, Royal Bank of Scotland (RBS), ce include NatWest, si Northern Rock.

Alte banci, precum Barclays si HSBC, nu au avut nevoie de bani de la guvern.

Comentariile ministrului vin dupa ce un articol publicat de site-ul economic Moneyfacts preciza ca bancile au majorat dobanzile la ipoteci de aproape patru ori in ultimele luni, desi dobanda de politica monetara a ramas la 0,5%.

Asociatia Bancherilor din Marea Britanie a sustinut cresterea costurilor de creditare, sustinand ca bancile se confrunta cu un nivel mult mai ridicat al costurilor.

Banca centrala a Marii Britanii, Bank of England, a surprins in iulie pietele, cand a mentinut dobanda cheie la 0,5% pentru a patra luna consecutiv si a anuntat ca nu va extinde tintele de relaxare cantitativa.

Economia Marii Britanii a scazut cu 0,8% in al doilea trimestru, comparativ cu primul, in contextul in care economistii mizau pe o coborare de doar 0,3% a produsului intern brut (PIB).

In termeni anuali, economia Regatului s-a comprimat cu 5,6%, nivel nemaiatins din 1955, cand datele statistice au inceput sa fie colectate. 

 

#banci, #britanie, #creditare, #darling, #dobanzi, #marea , #Stiri International

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.6535 RON

0.0132
  1. Marile proiecte de infrastructură rutieră din România. Unde stăm pe loc și unde galopăm
  2. Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro
  3. Ce țări a depășit România odată cu creșterea PIB-ului în ultimii 10 ani. Depășim state care nu au cunoscut comunismul
  4. O companie-gigant se extinde în România: vor fi angajați 800 de oameni
  5. Canicula topește economia României. Cum lovește căldura extremă transporturile: "Dacă te oprești în tabla asta, nu mai ai nicio șansă"
  6. Se închide o fabrică importantă din industria alimentară. Concedierile anunțate de conducerea companiei
  7. OMV așteaptă o rată internă a profitabilității de 12% de pe urma dezvoltării proiectului Neptun Deep din Marea Neagră
  8. Veste bună pentru șoferii care merg spre Bulgaria. CNAIR suspendă astăzi o taxă importantă la frontieră peste Dunăre
  9. Semnal de alarmă la un important proiect de infrastructură: ”Termenul din PNRR este foarte greu de îndeplinit” FOTO&VIDEO
  10. Bucureștiul după alegeri. Ce rămâne din trenul metropolitan: "Ne punem bețe în roate singuri. Mobilitatea nu ține cont de astfel de granițe" VIDEO