Merkel negociaza banii si armele Germaniei

Miercuri, 01 Noiembrie 2017, ora 22:55
1144 citiri
Merkel negociaza banii si armele Germaniei
Foto: Arhiva Ziare.com

Pe ordinea de zi a negocierilor de formare a coalitiei de guvernare germane se afla saptamana aceasta politica de aparare. Inca o tema asupra careia cele patru partide au viziuni diferite.

Ce politica de securitate va urma Germania in urmatorii patru ani: va alege modernizarea si inzestrarea Bundeswehr sau cultura retinerii in privinta interventiilor militare?

In campania electorala, cele doua uniuni conservatoare, ecologistii si liberalii - formatiunile implicate in negocierile de creare a unei noi coalitii de guvernare - au adoptat pozitii diferite in privinta politicii de securitate. Ceea ce ar putea genera noi tensiuni la negocieri.

Controversata este in special amploarea cheltuielilor militare de la buget. Aceste costuri cu apararea au sporit constant in ultimii ani si se ridica in prezent la 36,6 miliarde de euro pe 2017. Suficient pentru o armata de 180.000 de soldati - sustin ecologistii.

Desigur ca Bundeswehr trebuie sa fie bine dotata, dar in acest sens nu trebuie marite investitiile in armata, ci eficientizate, cred verzii germani. Ei nu vor ca la achizitia de noi mijloace militare scumpe sa mai fie "risipiti banii publici". Ecologistii sunt un partid cu origini in miscarea pacifista, fapt pentru care resping ferm majorarea fondurilor bugetare alocate Apararii.

Inca multe miliarde in plus pentru Bundeswehr?

Despre bani publici aruncati pe proiecte de inarmare, conservatorii germani nu vorbesc cu placere, mai ales ca ei ocupa de 12 ani portofoliul de ministru al Apararii.

CDU lauda activitatea ministrului Apararii, Ursula von der Leyen (CDU), din ultimii patru ani: armata are acum mai mult personal, este mai bine dotata, are un buget mai mare. Conservatorii doresc continuarea acestui curs, cu anumite imbunatatiri: pe langa misiunile sale internationale, Bundeswehr ar urma sa se concentreze in curand si asupra apararii interne si regionale a Germaniei. Demersuri care ar necesita investitii suplimentare. O tema vizata in aceste intentii este apararea in fata atacurilor cibernetice.

Crestin-democratii si aliatii lor crestini-sociali din Bavaria ar vrea sa urmeze obiectivul asumat de toate tarile membre ale NATO, de alocare pana in 2024 a 2% din PIB pentru Aparare. Un obiectiv inca indepartat pentru Germania, care aloca in prezent doar 1,3% din PIB pentru armata.

Trump i-ar fi inmanat lui Merkel o "factura" de 300 de miliarde de dolari in contul datoriilor fata de NATO

Prin urmare, pentru a atinge nivelul asumat, ar treb ...citeste mai departe despre "Merkel negociaza banii si armele Germaniei" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#negocieri Guvern Germania bani Armata , #Stiri International